Danskernes hang til salt koster statskassen milliarder
Mange af os får dobbelt så meget som anbefalet
Et overforbrug af salt kan give forhøjet blodtryk og forøget risiko for at udvikle hjertekarsygdomme. Vi kan forvente 400.000 færre danskere med forhøjet blodtryk, hvis vi skærer tre gram af vores saltforbrug – med en årlig besparelse for sundhedsvæsenet på op imod to milliarder kroner til følge, viser beregninger fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed.
- Størstedelen af det salt, vi får, kommer direkte fra den mad, vi køber. Især fra brød og kødpålæg, men vi får også en del fra for eksempel ost og færdigretter. Faktisk får vi langt mere salt fra den mad vi køber, end når vi giver maden et drys fra saltbøssen. Men der står en lang række produkter med mindre salt på hylderne i butikkerne. Man kan finde dem ved at gå målrettet efter Nøglehulsmærket eller ved at kigge nærmere på næringsdeklarationen, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen Else Molander.
Folk tror, at naboen får for meget
De fleste har en klar fornemmelse af, at vi spiser for meget salt i Danmark, men det er de færreste, der tror, at de selv får for meget, viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Fødevarestyrelsen. Seks ud af syv svarer således, at de tror, at danskerne som helhed får for meget salt, mens kun hver tredje regner med, at det gælder dem selv.
Og så viser undersøgelsen i øvrigt også, at vi ikke er særlig opmærksomme på, hvor meget salt, vi egentlig får i løbet af en dag.
Derfor vil Fødevarestyrelsen i samarbejde med halvdelen af landets kommuner, flere supermarkedskæder og partnerne i Saltpartnerskabet nu guide danskerne til en hverdag med lidt mindre salt med kampagnen "Får du for meget?"