23948sdkhjf

Fødevareministeren til kamp mod akrylamid

Eva Kjer Hansen vil indføre danske vejledende grænseværdier for indholdet af det kræftfremkaldende stof
Fødevareminister Eva Kjer Hansen synes ikke, at EU går hårdt nok til værks mod stoffet akrylamid, der er forbundet med risiko for udvikling af kræft, og som findes i blandt andet kaffe, kartoffelchips og pommes frites.

Hun vil derfor nu indføre særlige danske vejledende grænseværdier for indholdet.

Ifølge både EU’s videnskabelige autoritet EFSA og DTU Fødevareinstituttet får forbrugerne for meget akrylamid. Dette til trods for, at EU har fastsat vejledende grænseværdier på EU-niveau. Derfor er der brug for at sænke grænseværdien yderligere, mener Eva Kjer Hansen.

- Vi må desværre konstatere, at EU’s vejledende grænseværdier ikke beskytter danske forbrugere godt nok. Så mens vi arbejder for lavere grænseværdier i EU, så bør vi i Danmark udnytte den mulighed, som EU-reglerne giver os til at indføre vores egne nationale grænseværdier, siger hun.

En rettesnor

De nye, nationale grænseværdier er vejledende og skal fungere som en rettesnor for virksomhederne for, hvor meget akrylamid der maksimalt bør være i forskellige produkter.

- Fødevarebranchen er allerede opmærksom på problematikken omkring akrylamid. Men ved at sænke grænseværdierne håber jeg, vi kan skærpe virksomhedernes fokus på ændrede arbejdsgange og råvarebearbejdning, så forbrugerne ikke behøver at frygte det kræftfremkaldende stof, når de for eksempel spiser brød og drikker kaffe, siger Eva Kjer Hansen.

Akrylamid opstår, når man rister eller bager eksempelvis kartofler, kaffe og brød, og mængden stiger, jo mere man rister eller bager råvaren.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078