23948sdkhjf

Grønne vækstidéer får 50.000 kroner

Agro Business Park har uddelt sin innovationspris
Agro Business Park ved Tjele har kåret vinderne i forskerparkens innovationskonkurrence 2015.

Der var rekord med 41 deltagere i konkurrencen, og tre af dem blev kåret som vindere. De fik hver overrakt en check på 50.000 kroner for deres vidt forskellige projekter: En metode til udvinding af protein fra muslinger, et system til automatisk faringsovervågning i svinestalde og en raffineringsprocess, der kan øge produktionen af plantestoffet saponin.

I projektet Blue Flavour ved Lars Erik Holtegaard er der udviklet en metode til at udvinde protein fra små muslinger. Processen omfatter separation af køddele og skaldele med efterfølgende tørring og forædling til foder og fødevarer. Ved at producere muslinger i store tonnager er det muligt at frembringe både værdifuldt protein og samtidig udvinde fosfor fra havvandet og føre det tilbage i kredsløbet.

Intensiv overvågning

Vinderprojektet vedrørende pattegrise kommer fra firmaet FarrowTech, der arbejder med udvikling af et automatisk overvågningssystem, som giver landmanden mulighed for intensiv overvågning af de farende søer på en omkostningseffektiv måde.

Og saponinprojektet fra Saponin Innovation Center Europe handler om at øge produktionen af saponiner ved at raffinere klid fra quinoa, som i dag betragtes som et affaldsprodukt. Saponin forekommer naturligt i forskellige planter med det formål at beskytte planten mod svampe, skadedyr og bakterier. Dermed er saponin et stof, som har potentiale til at indgå i eksempelvis rengøringsmidler, medicin, kosmetik, konserveringsmidler og foder.

For at deltage i innovationskonkurrencen kræves en god forretningsidé, der endnu ikke er registreret salg på. Ideerne bedømmes ud fra deres aktualitet, teknologiske og vidensmæssige nyhedsværdi, kommercielle potentiale samt realiserbarhed.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078