23948sdkhjf

Terrormistænkte indblandet i fødevarefusk i København

Mistænkes for at have unddraget statskassen et millionbeløb
En række personer med forbindelse til al-Qaeda eller Islamisk Stat er involveret i et netværk her i Danmark, som mistænkes for omfattende økonomisk svindel. Det afslører en dokumentar, som bliver vist på DR1 mandag aften.

Nu undersøger Politiets Efterretningstjeneste, om penge fra momssvindel her i landet har finansieret terror. Der er svindlet med salget af blandt andet slik, sodavand, ost og kyllingekød gennem et firma på Vesterbro i København.

- PET kender sagen og har fulgt den nøje, siden Københavns Vestegns Politi indledte efterforskningen for momssvindel, med henblik på at vurdere, om der kan være tale om terrorfinansiering, skriver PET i en mail til DR.

Tre mistænkte i en større terrorsag i Spanien har i Danmark været registreret som direktører i firmaer, der af politi og Skat mistænkes for at have unddraget statskassen for et millionbeløb i moms og afgifter, samt at efterlade gæld til en række private kreditorer.

To af direktørerne, Rachid Abdel Nahet Hamed og Mustafa Zizaoui Hohand, blev i maj 2014 anholdt af spansk politi i og er stadig sigtede i sagen, mens en tredje, Zakaria Said Mohamed, er på flugt. Spansk politi regner med, at han enten er død eller opholder sig i et krigsområde og kæmper for Islamisk Stat.

Den aktuelle momssvindelssag involverer et omfattende netværk af virksomheder, der handler med hinanden på kryds og tværs og efterlader store regninger til skattevæsenet ved at efterlade al gælden i selskaber, der går konkurs med en ukendt stråmand som direktør.

Hvis nogle af pengene fra momssvindlen er havnet i hænderne på al-Qaeda eller Islamisk Stat er der ekstra grund til bekymring, siger Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste til DR.

- Terrorfinansiering er i allerhøjeste grad alvorligt. I det øjeblik, man kan medvirke til, at kilderne tørrer ud i forhold til de uhyrligheder, vi ser rundt omkring i verden, så er det også et af redskaberne til at forebygge, at modvirke og forhindre terror. Så det er absolut vigtigt, siger Hans Jørgen Bonnichsen til DR.

Overrasket

Den amerikanske professor og internationale ekspert i momssystemer Richard Ainsworth har set DR’s dokumentation og er overrasket over sammenfaldet mellem personer, der fusker med moms og samtidig optræder i terrornetværk.

- Det er en form for svindel, der er ekstremt farlig for samfundet, siger han til DR.

Politiets Efterretningstjeneste vil ikke kommentere på de enkelte dele af sagskomplekset eller på, hvor langt man er i undersøgelserne.

- PET følger generelt situationen omkring terrorfinansiering og anden terrorstøtte i Danmark. Vi samarbejder desuden med en række statslige og offentlige institutioner, herunder SØIK, i indsatsen mod finansiering af terror, skriver PET i en mail til DR.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082