23948sdkhjf

Verdenskongres skal løfte hygiejnisk design i Danmark

Hygiejnisk design har indtil nu været op ad bakke i Danmark, erkender formanden for den danske afdeling af brancheforeningen EHEDG. Håbet er, at verdenskongressen i Herning i november kan give et boost.
Når den europæiske brancheforening for hygiejnisk design, EHEDG, afholder sin verdenskongres i MCH Messecenter Herning til november i forbindelse med FoodTech, er håbet ikke kun at samle mellem 300 og 400 brancheaktører under samme tag.

Håbet er også, at messen bliver en løftestang for den danske fødevarebranches kendskab til – og arbejde med – hygiejnisk design.

Alt, hvad der har med hygiejnisk design at gøre, har hidtil været op ad bakke, erkender Jon Kold, der har arbejdet med emnet i over 20 år og i dag er formand for den danske afdeling af EHEDG – European Hygienic Engineering & Design Group.

- Vi håber, at vi virkelig kan give emnet et boost i anledning af, at vi får kongressen til Danmark. Vi har et fantastisk samarbejde med FoodTech – alle deres udstillere har også kun en interesse i, at der kommer endnu mere fokus på hygiejnisk design, lyder det fra Jon Kold.

Standarder skal være fælles
EHEDG blev stiftet i Holland i 1989 og råder over en række testinstitutter i Europa og USA – med endnu et på vej i Taiwan – der certificerer produktions- og procesudstyr efter EHEDG’s guidelines for hygiejnisk design. Dem findes der p.t. 42 af, og flere er på vej. Det er ikke lovpligtige standarder, men ifølge Jon Kold er EHEDG’s guidelines velsete i branchen. Blandt andet fordi nogle af de helt store fødevareproducenter som Nestlé og Unilever er med, ligesom udstyrsproducenter som Alfa Laval, Tetra Pak og SPX er det.

Han tilføjer, at man i EHEDG arbejder hen imod en øget harmonisering med de amerikanske guidelines – udarbejdet af de amerikanske organer 3A og USDA – for derigennem at komme tættere på nogle deciderede fælles retningslinjer for såvel det europæiske som amerikanske marked.

Harmonisering mulig
Det faktum, at visse amerikanske standarder allerede er begyndt at referere til de europæiske ditto, er ifølge en anden erfaren EHEDG-mand, Bjarne Darré fra GEA-koncernen, et tegn på, at en harmonisering er mulig. Men der er lang vej endnu, understreger han – også fordi der let går protektionisme i den.

- En harmonisering er helt klart næste skridt. Men det er en lang og sej march. Og en total harmonisering kommer ikke til at ske de første ti år, vurderer Bjarne Darré.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078