23948sdkhjf

Danskerne vil have lokale kvalitetsfødevarer

En ny analyse fra Lokaliseringsrådet viser, at en stadig større del af danskerne ønsker kvalitetsfødevarer med historie. Og de har ikke noget imod, at det koster lidt ekstra.
Analysen går dermed i rette med de senere års antagelse, at danskerne kun er et discount-folkefærd, der er på evig jagt efter de billigste tilbud. Derfor kommer Lokaliseringsrådet nu med en række opfordringer til Fødevareministeren.

Analysen undersøger forskellige forbrugeres holdninger og ønsker til lokalt producerede fødevarer. Hos over halvdelen af de adspurgte er tilgængeligheden og kendskabet til varerne større barrierer end prisen.

- Analysen viser, at der er et stort, uopdyrket marked for lokalt producerede fødevarer. Det, der bremser dette marked fra at vokse sig stort og stærkt, er at flere producenter skal turde tage springet, og at detailhandlen har tøvet alt for længe med at tage varerne ind på hylderne i de lokale supermarkeder, siger formand for Lokaliseringsrådet, Rasmus Kjeldahl, som er direktør for Forbrugerrådet.

Analysen
Analysen deler danskerne op i fem segmenter, som er udviklet af Økologisk Landsforening:

- Livsnyderen, der vælger sine varer efter kvalitet, historie og smag
- Idealisten, der går op i økologi og Fair Trade
- Den Tryghedsorienterede, der vælger ud fra nærhed og danskhed
- Skeptikeren, der primært ser på det ernæringsrigtige og friske
- Den Discountorienterede, som primært går efter den laveste pris

Overraskende nok er den mindste gruppe Den Discountorienterede , som kun udgør 13 pct. af danskerne. De to største grupper er Livsnyderen på 29 pct. og Idealisten på 24 pct.

- Det viser, at hverken producenter eller detailhandel har været tilstrækkeligt opmærksomme på, hvor danskerne er på vej hen. For når 53 pct. af os ønsker at vælge vores fødevarer ud fra netop de kriterier, som kendetegner lokalt producerede og økologiske varer, er der gode muligheder for, at markedet kan blive meget større, end det er i dag, siger Rasmus Kjeldahl.

Indstillingerne
De fleste forbrugere foretrækker stadig danske produkter frem for udenlandske. Mange forbrugere ønsker at købe varer fra små producenter og identificerer sig med deres ”kamp” mod de store og monopollignende fødevareproducenter. Samtidig er interessen i kvalitetsfødevarer stærkt stigende.

På et møde med Fødevareminister Hans Christian Schmidt mandag, fremlagde Lokaliseringsrådet derfor en række indstillinger, der skal gøre det nemmere for de danske forbrugere at få adgang til lokalt producerede fødevarer, der for mange forbrugere er nært forbundet med økologi:

- Øg tilgængeligheden af lokale produkter i detailhandelen
- Etabler lokale fødevaremarkeder
- Oplys og uddan forbrugerne om lokale fødevarer, smag, sæsoner m.v.
- Styrk netværk og samarbejde blandt producenter
- Bring forbrugerne tæt på producenterne gennem oplevelser og historier

Kilde: Forbrugerrådet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079