23948sdkhjf

Vaccinationskampagne skal sikre høj dyresundhed

I juli begynder en storstilet vaccinationskampagne der skal sikre sunde danske kvæg, får og geder. Mere end en halv million dyr skal stikkes for at hindre udbredelse af den smitsomme sygdom bluetongue.
Der skal vaccineres mod sygdommen bluetongue i det sydlige Danmark. Sygdommen angriber kvæg, får og geder og har gennem de seneste to år spredt sig massivt i landene syd for Danmark. Det særlige ved bluetongue er, at virus overføres af små insekter og ikke smitter direkte mellem dyrene.

EU-kommissionen har kraftigt opfordret alle medlemslande, hvor der har været eller forekommer bluetongue, til at få iværksat et vaccinationsprogram hurtigst muligt.

- Danmark har altid profileret sig på høj dyresundhed og god dyrevelfærd. Med denne massive vaccinationskampagne sikrer vi vores høje standard. Kampagnen er kommet i hus i et godt samarbejde mellem landbruget og myndighederne, siger fødevareminister Eva Kjer Hansen.


Den nordeuropæiske variant af bluetongue er en type virus som ikke tidligere er set i Vesteuropa. For at sikre Danmark mod sygdommen bliver landet inddelt i zoner – det er nemlig ikke alle dyr der skal vaccineres. Kvæg, får og geder i den sydlige del af Danmark skal vaccineres.

Den nye vaccine er en den eneste mulighed for at forhindre, at bluetongue breder sig med voldsom styrke, som det har været tilfældet i f.eks. Belgien, Holland og Tyskland. Derfor er vaccination i Danmark heller ikke en mulighed, men et påbud.

- Jeg vil opfordre til, at landmændene vil være fleksible i forbindelse med dette store vaccinationsprojekt. Det er et større puslespil at få så mange dyr vaccineret, og det kræver en stor indsats fra alle, således at kampagnen vil forstyrre den enkelte landmand mindst muligt, siger Eva Kjer.

Kilde: Fødeavrestyrelsen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094