23948sdkhjf

Etisk Råd vil have klimaafgift på kød

Et stort flertal i Etisk Råd vil have danskerne til at betale for den skade, import af oksekød gør på klimaet.
For at gøre danskernes levevis bæredygtig bør der indføres en afgift på oksekød. Det mener 14 ud af Etisk Råds 17 medlemmer.

Problemet er ifølge de 14 medlemmer, at prisen på oksekød ikke dækker de udgifter til klimaforandringer, som produktionen og transporten af kødet er med til at skabe.

- For at en indsats mod klimabelastende fødevarer skal være effektiv og samtidig bidrage til bevidstgørelsen af klimaudfordringen, skal den være fælles, hvilket kræver at samfundet gennem regulering sender et klart signal, siger Mickey Gjerris, der er formand for Rådets arbejdsgruppe på området, i en pressemeddelelse.

Ifølge Etisk Råd er danskerne "etisk forpligtet" til at ændre kostvaner. Det vil dog ikke være effektivt at overlade ansvaret for det til forbrugerne alene. Derfor anbefaler de 14 medlemmer en afgift for at tydeliggøre problemstillingen.

- På længere sigt bør der lægges afgifter på alle fødevarer efter klimabelastning, skriver de 14 medlemmer af rådet, der står bag anbefalingen af oksekødafgiften.

Forslaget har omgående mødt kritik fra landbrugsorganisationen Landbrug & Fødevarer. Her mener områdedirektør Niels Peter Nørring ikke, at danskerne mangler at blive gjort bevidste om konsekvenserne for klimaet af deres valg.

- Vi er foran mange andre lande. En klimaafgift vil kræve et kæmpe setup i det offentlige og i fødevareerhvervet, mens effekterne vil være svære at få øje på. Det viste erfaringerne med fedtafgiften, siger han.

Fedtafgiften på 16 kroner per kilo mættet fedt i fødevarer blev indført i 2011 og skrottet igen i 2013, fordi den var svær og dyr at administrere.

Også Liberal Alliance afviser anbefalingen fra de 14 medlemmer af Etisk Råd.

- Danskernes kødforbrug er faldende. Noget tyder på, at vi af os selv regulerer forbruget ned. Derfor er det ekstra svært at se behovet for en ny afgift, siger partiets skatteordfører, Merete Riisager.

Kilde: /Ritzau/

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094