23948sdkhjf

Raman-spektroskopi optimerer fødevareproduktionen

Der er store besparelser at hente, hvis man benytter Raman-spektroskopi til at overvåge eksempelvis CIP-processen. Studier, lavet hos en stor dansk fødevareproducent, viste, at de kunne spare et syv-cifret beløb om året.
Raman-spektroskopi er i dag en anerkendt teknologi inden for proceskontrol, men vil alligevel for de fleste være et nyt bekendtskab. Der findes nemlig et hav af mulige teknikker, der kan anvendes til at overvåge fødevareindustriens processer. Heriblandt er Raman-spektroskopi nok blandt de mindre kendte.

- Overvågning af processerne er med til at forudsige kvaliteten af det færdige produkt, og idag benyttes der flere forskellige teknologier til at holde styr på vigtige forhold som viskositet, pH, ilt og vand mv. Men ønsker man en mere præcis forståelse af sit produkt/sin proces, er en indsigt i den molekylære udvikling nødvendig. Denne opnås bl.a. med Raman-spektroskopi, fortæller Thomas Juhl fra RSP Systems til redaktionen på Process Supply

Her ses et Raman-system, og da systemet er glasfiberbaseret kan udstyret placeres op til 200 m fra målestedet. Det sikrer systemet mod det hårde miljø ude i produktionen.

Her ses et Raman-system, og da systemet er glasfiberbaseret kan udstyret placeres op til 200 m fra målestedet. Det sikrer systemet mod det hårde miljø ude i produktionen.

Thomas Juhl arbejder med Raman-spektroskopi til daglig og han ridser følgende fordele op:

  • Raman-spektret viser molekylernes DNA
  • Målingerne forbliver effektive selv ved målinger i vandholdige prøver (modsat NIR)
  • [liFlere parametre kan overvåges ved samme måling[/li]
  • Der er mulighed for at måle fokalt (dvs. at man kan måle igennem en glasåbning i processen(røret) hvilket minimerer forureningsrisikoen.)
  • Driftsomkostningerne er lave, der vil være udgifter for ca. 5 kr. pr. time

- Raman-spektroskopiens muligheder inden for industriel fødevareproduktion er næsten uudtømmelige. Og så det nemt at benytte, da vedligeholdelsen er minimal, lyder det fra Thomas Juhl.

Han afslutter med at fortælle, at det er muligt at skræddersy et Raman system, således det både kan måle på fødevarer og CIP-processen.

Fakta om Raman-spektroskopi
Raman-spektroskopi er beslægtet med IR-spektroskopi, som er en teknik, der gør brug af molekylets evne til at absorbere energi inden for et kendt spektrum. Raman-spektroskopi er en teknik, som bygger på analyse af spredningen fra en lyskilde med en bestemt bølgelængde (laser f.eks. 532nm). Lyset fra laseren sendes ind i prøven, hvorefter fotonerne i lyset interagerer med molekylet, Ved uelastisk spredning afsættes en del af fotonets energi i molekylet og et foton med ændret energi vil spredes fra prøven. Dette foton vil have en forskel i frekvensen i forhold til det indsendte foton (532nm), og ud fra denne forskel kan man analysere prøven kvalitativt og kvantitativt – og det er denne forskel i frekvensen, der er kendt som Raman-effekten.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078