Hvede - finansiel uro tynger
Afgrødemarkederne har over en bred kam været tynget af den nuværende finansielle krise. Jyske Bank giver et overblik i den seneste udgave af Softs & Hards.
præget af en markant dollarstyrkelse.
Umiddelbart skulle man forvente, at den europæiske hvede ville få gavn af en dollarstyrkelse på eksportmarkederne, men effekten har været begrænset på prisen, der i samme periode – fra juli til oktober – er faldet godt 25%. En af forklaringerne på dette er en skarp konkurrence på eksportmarkederne fra Ukraine og generelt landende fra Sortehavsområdet.
Afgrøder er stadig et fysisk marked
Den finansielle krise dominerer på kort sigt, men fundamentalerne vil på et tidspunkt tage over. Fortsat faldende priser vil yderligere reducere dækningsbidraget ved at drive landbrug, da dyrkningsomkostningerne fortsat befinder sig på et højt niveau. Dermed ser vi en risiko for mindre udbud. Vi venter samtidig ikke nogen væsentlig nedgang i efterspørgslen på trods af aftagende global vækst.
Afgrødernes (og oliens) udvikling siden primo juli
Afgrøderne har i høj grad fulgt olien nedad siden råolieprisen toppede den 7. juli. Siden har bekymringen for den globale økonomi taget til. Hvedeprisen
har siden holdt skansen en anelse bedre end de øvrige afgrøder, da hvede traditionelt er mindre forbundet til olieprisen.
Vi forventer ikke, at afgrødeefterspørgslen vil falde mærkbart på trods af den finansielle krise, men investorinteressen er blevet skarpt reduceret. Derudover bør den lavere oliepris sætte størst præg på de ethanol-relaterede
Afgrødelagre – majs og hvede i hver sin retning
Specielt hvede- og majslagrene er fortsat på lave niveauer. I år har vi set en rekordstor udsåning af hvede, mens majsen er blevet sat stand-by.
Siden årets begyndelse ligger majs i et marginalt plus, mens hveden har tabt cirka 32%. Vi vurderer derfor, at der vil blive sået mere majs til kommende høst
relativt til hvede.
Forwardpriser - hvede
På det europæiske marked er der kun 6% forskel på nuværende og kommende høst, mens der i USA er hele 14% op til dec09-terminen. Her er der altså i højere grad indregnet højere priser i det kommende år.
Dyrkningsomkostninger stadig på højt niveau
Hvede- og gødningsprisen har bevæget sig i hver sin retning. Der ses antydningen af en vending i gødningsprisen (her indikeret ved ammoniakprisen).
Vi ser dog fortsat høje gødningspriser, hvilket med de lavere afgrøderpriser kan betyde lavere arealer i 2009.
Historisk pris- og lagerudvikling
Det amerikanske landbrugsministerium (USDA) forventer, at hvedelagrene vil stige med 25 mio. tons i den nuværende høstsæson, hvilket vil bringe lagrene op på ca. 21% af et års forbrug. Prisen er nu faldet – bl.a. på baggrund af dette.
Lagrene er på historisk lave niveauer på trods af dette års rekordproduktion. I næste høstår ser vi størst sandsynlighed for, at lagrene enten forbliver uændrede eller igen får et mindre tilbagefald. Dette skyldes en forventet mindre udsåning af hvede til fordel for majs.
Kilde: Jyske Bank