23948sdkhjf

Fødevarevirksomheder får hjælp til at håndtere allergikere

På hjemmesiden www.foodallergens.info kan fødevarevirksomheder nu finde hjælp til at håndtere spørgsmål om fødevareallergi i hele produktionskæden. Hjemmesidens indhold er udviklet af DTU Fødevareinstituttet som led i EU-projektet EuroPrevall.
Fødevarevirksomheder må kun sende sikre fødevarer på markedet. Det fremgår af den generelle fødevarelovgivning og hygiejnelovgivningen. Fødevareproducenter er derfor nødt til at forholde sig til, om deres produkter udgør en risiko for allergikere.

- Da der endnu ikke er sikker viden om, hvilke mængder af en fødevare, der skal til for at udløse en allergisk reaktion, kan det være en meget svær opgave at vurdere, hvor stor en risiko et fødevareprodukt udgør for allergikere. Det kan også være svært for fødevarevirksomheder at håndtere utilsigtet indhold af fødevareallergener som mælk, æg og hvede, da sådanne ingredienser er svære at undvære i mange produkter, siger forskningsleder Charlotte Madsen fra DTU Fødevareinstituttet.

- Fødevarevirksomheder kan imidlertid gøre meget for at formindske risikoen. Det er baggrunden for, at vi har udviklet hjemmesiden www.foodallergens.info , hvor der nu er hjælp at hente til at vurdere, håndtere og kommunikere om risici for fødevareallergener, fortæller Charlotte Madsen.

Sæt fokus på hele produktionskæden
For at undgå, at fødvareprodukter udgør en risiko for allergikere, skal producenterne tænke på allergener i hele produktionskæden - lige fra produktudvikling til de færdige og mærkede produkter.

Et centralt spørgsmål i produktudviklingen er for eksempel, hvilke allergener råvarerne indeholder. Her bør fødevarevirksomheder overveje, om en allergen fødevareingrediens er nødvendig for produktet, eller om en alternativ ingrediens kan bruges i stedet.

Det er også væsentligt at adskille produktionen af produkter med og uden allergener. Ideelt ved at dedikere særlige produktionsanlæg til produkter, der indeholder allergener. Alternativt ved eksempelvis at gøre grundigt rent mellem produktion af forskellige produkter med og uden allergener.

Tydelige ingredienslister er desuden meget vigtige for allergikere, så de har mulighed for at undgå de fødevarer, de ikke kan tåle. For de fødevarer, som oftest forårsager allergiske reaktioner, er der i lovgivningen specielle krav, så forbrugerne aldrig kan være i tvivl om, hvad varen indeholder.

Mærkningslovgivningen dækker ikke utilsigtet tilstedeværelse af allergener. Men fødevarevirksomheder må alligevel vurdere risikoen for, om deres produkter utilsigtet indeholder allergener for at kunne beslutte, hvorvidt det er relevant at advare om risikoen - eksempelvis ved at skrive: "kan indeholde spor af nødder".

- Forkert mærkning er den hyppigste årsag til, at fødevarevirksomheder må tilbagekalde produkter, der udgør en risiko for allergikere, påpeger Charlotte Madsen.

Læs mere på www.foodallergens.info
Ud over vejledning til fødevareindustrien indeholder www.foodallergens.info også generel information om fødevareallergi og fødevarer, der kan forårsage allergi. Siderne indeholder desuden links til uddybende information - for eksempel til EU-lovgivning eller en relevant HACCP-manual, der inkluderer allergener.

DTU Fødevareinstituttet har udarbejdet indholdet på hjemmesiden i samarbejde med en gruppe førende allergieksperter fra fødevareindustrien, patientorganisationer, kliniske centre og forskningsinstitutioner i Europa. Det er sket som led i EU-projektet EuroPrevall.

Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109