Svensk ozonanlæg udfordrer traditionel varmepasteurisering
Svenske Pastair har udviklet et fødevareanlæg, der dræber bakterier og bakteriesporer, men hvor den gode smag bibeholdes.
Metoden kan med fordel benyttes til fremstilling af mælk, juice og ost lyder det fra producenten, der samtidig fortæller Ingeniøren, at metoden har en virkningsgrad, der svarer mindst til traditionel varmepasteurisering, men uden en negativ indvirkning på smagen.
- Med vores metode kan vi bevare råvarernes naturlige smag meget bedre end med traditionel pasteurisering, siger Pastairs direktør Johan Sjöholm til Ingeniøren.
Årsagen er, at ozon modsat varmebehandling er harmløs over for de naturlige smagsgivende enzymer og flygtige aromaer i råvaren. Samtidig dræber ozonen bakterier og sporer.
Ylva Ardö, professor og leder af faggruppen for mejeriteknologi ved Københavns Universitets Biovidenskabelige Fakultet, mener der er stort potentiale i det nyudviklede anlæg.
Kilde: Ingeniøren