23948sdkhjf

Madspild: Bone's har succes med doggybags

Restaurantkæden arbejder også med portionsstørrelser og olie-genbrug
Restaurantkæden Bone’s arbejder med portionsstørrelser på pommes frites, tilbyder doggybags og genbruger organisk affald.

Ud af de omkring 700.000 tons madspild, som Danmark årligt genererer, står restauranter og storkøkkener for næsten 10 procent. I en pressemeddelelse konstaterer Bone’s, at man siden den første restaurant åbnede har deltaget aktivt i kampen mod madspild, og at kæden iværksatte tiltag for at forhindre unødigt madsvineri, længe før emnet fik mediernes interesse.

– Hver gang fødevarer smides ud, sker et spild af selve råvarerne, men også af den tid, energi og penge, der er brugt på at fremstille maden. Det er derfor med tanke på både miljøet og forretningen, at vi har indført tiltag som doggybags for at reducere madspildet, siger Jan Laursen, direktør i Bone’s Restauranter.

Effektive tiltag

Bone’s har siden begyndelsen i 1990 tilbudt doggybags, så kunder, der overvurderer egne spiseevner, kan få resten af måltidet med hjem til køleskabet.

Det mest effektive middel mod madspild har dog været at gøre tilbehørsportionerne mindre for til gengæld at tilbyde gratis og ubegrænset genopfyldning af fritter. Tiltaget har på blot tre år sænket forbruget af kartofler til blandt andet pommes frites med mellem fem og otte procent. Det svarer til en forskel på 25 tons kartofler, som sandsynligvis ville være endt i skraldespanden, påpeger Bone's.

– Det har altid være muligt at bestille ekstra fritter og sauce gratis, men hvor det i begyndelsen udelukkende var et servicetiltag, fandt vi hurtigt ud af, at vi kunne hindre en masse madspild ved at gøre portionerne mindre. Gæsterne får samtidig en bedre oplevelse, da de altid kan bede om helt frisklavede fritter, siger Jan Laursen.

Det kan dog ikke undgås, at rester ender i skraldespandene, men hos Bone’s er det ikke ensbetydende med spildt mad. Alt organisk affald bliver afhentet og brugt til at producere dyrefoder, biogas og gødning. Også de cirka 100.000 liter fritureolie, som restauranterne hvert år anvender, bliver genbrugt og lavet til biodiesel. Bedre filtrering af olien har endda reduceret forbruget med cirka 30 procent.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078