23948sdkhjf

Fiskeindustri vælter sig i gift

Avis: Forbruget er mere end fordoblet på 10 år
I 2008 lovede fiskeopdrættere at udfase brugen af det giftige og kræftfremkaldende stof formalin. Alligevel er forbruget mere end fordoblet på 10 år.

Ifølge Naturstyrelsen blev der i 2014 brugt 155.672 liter formalin i de danske dambrug, hvor fiskene i 2004 svømmede i 65.571 liter.

Det skriver Metroxpress.

Ifølge seniorforsker ved DTU Aqua Lars-Flemming Pedersen kan brugen af formalin bringes ned.

Han fortæller, at bekymringen ved formalin er, at det kan udgøre en sundhedsrisiko for dem, der arbejder med det, og påvirke vandmiljøet, hvis det anvendes uhensigtsmæssigt.

- Inden for de seneste 5-10 år er mange af anlæggene blevet bygget om, så vandet recirkuleres, og formalinen ikke længere kommer ud i vandløbet. Det har bare ikke nedsat forbruget, siger han til Metroxpress.

Ikke rester i forbrugerens fisk

Miljøkonsulent i Danmarks Sportsfiskerforbund Lars Brinch Thygesen pointerer, at der fortsat er mange små, traditionelle dambrug i Danmark, og at problemerne her er de samme.

En statistik fra Dansk Akvakultur viser, at lidt over halvdelen af de opdrættede fisk, der blev produceret i Danmark i 2014, stammer fra traditionelle havbrug. Direktør for Dansk Akvakultur Brian Thomsen fortæller, at vejen mod et stop for brug af formalin var længere, end man havde regnet med.

- Vi har brugt mange ressourcer på at udfase det, og det er stadig vores målsætning på langt sigt. Problemet er, at stoffet ikke er sådan lige at erstatte. Alternativer skal både være sikre for forbrugerne, fiskeopdrætterne, fiskene og miljøet, siger han til Metroxpress og understreger, at formalin er meget let omsætteligt, og at der ikke er rester i de fisk, forbrugeren spiser.

Arbejdstilsynet har siden 2013 udstedt tre påbud til danske fiskeopdrættere, der havde problemer med at anvende det giftige og kræftfremkaldende stof formalin korrekt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079