23948sdkhjf

Fugleinfluenza kan lamme eksport af fjerkræ

Fjerkræchef er "lidt i chok", efter at det første tilfælde af fugleinfluenza i en fjerkræbesætning er registreret
Eksporten af fjerkræ til lande uden for EU risikerer at blive lammet i flere måneder, efter at man mandag har opdaget det første tilfælde af fugleinfluenza H5N8 i en dansk fjerkræbesætning.

- Det kan blive et hårdt slag for branchen, siger Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef i Det Danske Fjerkræråd.

- Jeg er lidt i chok. Hvor stort tabet bliver, tør jeg ikke sætte tal på. Det afhænger af, hvordan situationen udvikler sig, siger han.

Mandag modtog Fødevarestyrelsen prøvesvar fra en andebesætning i Skibstrup i nærheden af Ålsgårde i Nordsjælland.

Prøverne viser, at ænderne var smittet med den samme type fugleinfluenza, der er fundet blandt vilde fugle flere steder i landet. Nu er den altså også konstateret hos tamme fugle.

Flere lande uden for EU lukker automatisk af for import af fjerkræ, når der konstateres fugleinfluenza i en tam besætning.

- Det er typisk nogle af de lande, vi handler med i Mellemøsten og Fjernøsten, som lukker grænserne. Stort set 100 procent af indmad, fødder og skalæg, vi eksporterer, bliver solgt dertil, siger Jørgen Nyberg Larsen.

Han forventer, at der mindst vil være lukket for eksporten ud af EU i en måned.

- Så er vi heldige. Men der kan gå betydeligt længere tid. Adskillige måneder eller halve år, siger Jørgen Nyberg Larsen.

Kun Sjælland?

Fugleinfluenza menes at have spredt sig fra Tyskland. Allerede i sidste uge skærpede Fødevarestyrelsen reglerne for at holde fjerkræ. Indtil årsskiftet skal alle høns holdes under tag.

Der bliver nu desuden krav om, at alle fugle i fangenskab inden for en radius af tre kilometer fra den smittede besætning skal holdes inden døre.

Det er heller ikke tilladt at transportere hverken fjerkræ eller tamme fugle ind i eller ud af et område med en radius af 10 kilometer fra stedet.

- Hvis vi kan isolere smitten til nordkysten på Sjælland, håber vi, at Fyn og Jylland ikke bliver ramt af eksportforbuddet. Det bliver der arbejdet knaldhårdt på lige nu, sagde Jørgen Nyberg Larsen mandag.

Fugleinfluenzaen er ikke farlig for mennesker, men den er meget smitsom fra fugl til fugl.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.171