Analyse: Ineffektiv kontrol på slagterierne koster hundreder af millioner
Kødkontrollen på de danske slagterier er alt for dyr og ineffektiv, konkluderer en ny rapport fra revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers.
- Det grundlæggende problem er, at der ikke er tilstrækkeligt fokus på en effektiv kødkontrol, ligesom der heller ikke er noget væsentligt incitament til at forandre og forbedre sig.
Så klart fremgår det af den analyse af kødkontrollen på de danske slagterier, som revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers har lavet for fødevareministeriet.
- Det er rystende læsning. Rapporten dokumenterer sort på hvidt, at administrationen af kødkontrollen er dybt problematisk. Der mangler både ledelsesansvar, økonomistyring, budgetopfølgning og incitamenter til at arbejde effektivt. Resultatet er, at kontrolomkostningerne er tordnet i vejret til skade for slagterierne, der skal samle regningen op, siger Erik Bisgaard Madsen, der er veterinærdirektør i slagteriernes brancheorganisation, Danish Meat Association.
Rapporten er udarbejdet som en del af fødevareministerens handlingsplan fra november 2008. Handlingsplanen blev igangsat efter en årrække med kraftigt stigende omkostninger til kødkontrollen. Helt galt gik det i 2008, hvor prisen steg med 20 pct. for en uændret kontrol. Kontrollen er et lovkrav og udføres af Fødevarestyrelsen, men betales krone for krone af slagterierne.
- Det er godt, at ministeren har taget initiativ til at få nedbragt omkostningerne. Men rapporten viser at potentialet er langt større end ambitionerne i ministerens handlingsplan fra efteråret – vel og mærke uden at det går ud over fødevaresikkerheden. Jeg vil derfor kraftigt opfordre ministeren til at følge rapportens anbefalinger så vi hurtigst muligt kan få omkostningerne til kontrollen ned på et konkurrencedygtigt niveau, siger Erik Bisgaard Madsen.
Af rapporten fra PricewaterhouseCoopers fremgår det bl.a.:
- At der er potentiale for væsentlige omkostningsreduktioner i kødkontrollen og at potentialet er markant større end i ministerens handlingsplan.
- At medarbejderne i kødkontrollen ikke har incitamenter til at arbejde mere effektivt.
- At ledelsen opfattes som konfliktsky og at der mangler synlig ledelse.
- At overenskomstaftalerne modarbejder fleksibilitet.
- At sygefraværet i kødkontrollen er meget højt (15,8 pct.) og at langtidssygefraværet er stigende.
- At der ikke finder budgetstyring og opfølgning sted. Der er ikke placeret budgetansvar for de enkelte budgetposter.
På den baggrund anbefaler PricewaterhouseCoopers en helt ny model for organisering og styring af kødkontrollen. Samtidig skal der skabes incitamenter til at udføre opgaven ordentligt. Alt dette skal skabe en organisation, som kan have det nødvendige fokus på, hvordan opgaven løses optimalt og under hensyntagen til ressourceforbruget, herunder bl.a. bemanding, overenskomster, pausestrukturer og sygefravær.
Kilde: Danske Slagterier