23948sdkhjf

Nøglehullet - nu i Danmark

I går blev det nye nordiske ernæringsmærke – Nøglehullet - lanceret med henblik på at gøre det nemmere for de danske forbrugere at træffe det sunde valg. Fremover vil fødevareprodukter, der opfylder de nordiske ernæringsanbefalinger kunne mærkes med nøglehullet.
- Det skal være nemt for forbrugerne at finde frem til de sunde fødevarer på hylderne og i køledisken i landets supermarkeder. Med det nye nøglehulsmærke kan forbrugerne på en nem, hurtig og enkel måde gennemskue, hvilke fødevarer de med god samvittighed kan lægge i indkøbsvognen. Og det tror jeg, at mange vil se som en stor hjælp i en travl hverdag, siger fødevareminister Eva Kjer Hansen i anledningen af lanceringen.

Nøglehullet er en fælles nordisk mærkningsordning i Sverige, Norge og Danmark. I Sverige har mærket eksisteret i 20 år og er meget populært blandt forbrugerne. Mærket skal dels sikre, at det sunde valg bliver det nemme valg for forbrugerne og dels medvirke til produktudvikling af sundere alternativer hos de nordiske producenter.

Nøglehulsmærket er en frivillig mærkningsordning, og det er dermed op til de enkelte producenter at beslutte om og i hvilket omfang, de ønsker at mærke deres varer med det nye ernæringsmærke.

- Fødevareministeriet igangsætter en oplysningsindsats om det nye ernæringsmærke til efteråret. Det er vigtigt, at vi sikrer et højt kendskab til mærket blandt forbrugerne, hvis vi ønsker, at forbrugerne efterspørger og bruger mærket, når de handler ind. Detailhandlen har allerede taget godt i mod mærket, og jeg håber erhvervet fortsat vil bakke op om nøglehullet og den kommende informationsindsats, siger fødevareministeren.

Fakta
Kriterier for anvendelse af nøglehulsmærket:
  • Nøglehulsmærket kan sættes på fødevarer, der opfylder specifikke krav til indholdet af sukker, salt, fedt, fuldkorn og fiber.
  • Produkter mærket med Nøglehullet er et sundere alternativ sammenlignet med andre produkter indenfor samme produktkategori.
  • Kriterierne bag Nøglehulsmærket er udarbejdet på baggrund af de fælles nordiske ernæringsanbefalinger og bygger således på et dokumenteret, videnskabeligt grundlag.
  • Fødevarer mærket med nøglehullet skal også anføres næringsdeklarationer.
  • Fødevarestyrelsen vil i forbindelse med den eksisterende fødevarekontrol føre tilsyn med, at kun fødevarer, der opfylder kriterierne, mærkes med nøglehullet.


Madvarer, der kan få Nøglehullet:
  • Mejeriprodukter (mælk, yoghurt, ost) samt vegetabilske produkter med samme brugsområde som mejeriprodukter
  • Margarine og olier
  • Kød, fisk og produkter af disse
  • Færdigretter (middag, madtærter/pizza, smørrebrød/wraps, supper)
  • Frugt, bær, kartofler, grønsager
  • Brød og andre kornprodukter (knækbrød, morgenmadsprodukter, pasta, mel, grødtyper)

Kilde: Fødevarestyrelsen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094