23948sdkhjf

Flere danskere vil gerne spise sundt

Otte ud af ti danskerne mener, at deres kostvaner er sunde nok, og at de bestræber sig på at spise sundt. Det er væsentligt flere end i 1995, hvor henholdsvis syv og seks ud af ti mente det samme. Helbredet, ønsket om at holde sin vægt og velværet er de begrundelser, flest giver for at spise sundt.
Ifølge danskerne har oplysning og en større viden om sund mad bidraget til sundere kostvaner. Mangel på tid, gamle vaner og fejlvurderinger af egne kostvaner er til gengæld barrierer for at spise sundt. Det viser en ny undersøgelse af danskernes måltidsvaner fra 1995 til 2008 fra DTU Fødevareinstituttet.

- Resultaterne peger på, at danskerne er blevet mere sundhedsbevidste i løbet af de sidste 10 år, siger seniorforsker Margit Velsing Groth fra DTU Fødevareinstituttet.

Viden og oplysning fremmer sunde kostvaner
Danskernes viden om sund mad er god på det generelle plan. Mange danskere ved, at en sund kost består af mange grøntsager og er fedtfattig. Mens et stigende antal peger på grøntsagerne, er der dog en faldende opmærksomhed på fedtet frem mod 2005-08. Det stemmer overens med, at de landsdækkende kampagner for mindre fedt fra begyndelsen af 1990'erne er blevet efterfulgt af frugt og grønt kampagner i slutningen af 1990'erne.

Fire ud af ti danskere svarer gennem hele perioden, at de har ændret deres kostvaner lidt eller meget - især ved at spise flere grøntsager, mindre fedt og sundere/mere varieret. Flest danskere fremhæver et ønske om at spise sundere samt oplysning og større viden om sund kost som årsagen til, at de har ændret deres kostvaner.

Undersøgelsens resultater tyder således på, at den offentlige ernæringsoplysning har været med til at påvirke danskernes kostvaner og viden om kost i en positiv retning.

Tid og vaner bremser sundere kostvaner
Blandt de 8% af danskerne, der afviser at ville spise sundt, begrunder knap en tredjedel det med, at de har det godt uden. Mangel på tid og mangel på interesse for mad og sundhed spiller også en rolle for flere. Der er også en relativt stor gruppe på 17%, der faktisk ikke ved, hvorfor de ikke ønsker at spise sundt - og det er måske snarere udtryk for en gammel vane end et bevidst valg.

Mangel på tid og gammel vane nævner flest desuden som årsagen til, hvorfor de ikke spiser så sundt, som de gerne vil.

En anden barriere for at spise sundere er, at flere fejlvurderer, hvor mange grøntsager de spiser. Otte ud af ti ønsker ikke at spise mere frugt og grønt, fordi de mener, de allerede spiser nok. Men mens 45% vurderer, at de spiser nok grøntsager, er det kun 6%, der får tilstrækkeligt med grøntsager.

Fortsat behov for oplysning og tiltag
Forskerne konkluderer derfor, at der fortsat er behov for forståelig ernæringsoplysning og tiltag, der kan gøre det sunde valg til det lette valg ved at øge tilgængeligheden af sund mad og mindske tilgængeligheden af usunde drikke- og fødevarer.

- Da mange danskere ønsker at spise sundt, og en stor del af befolkningen gerne vil ændre kostvaner, er der samtidig et stort potentiale for fortsat at kunne fremme sunde spisevaner i befolkningen, tilføjer Margit Velsing Groth.

Læs mere i rapporten om danskernes måltidsvaner på DTU Fødevareinstituttets hjemmeside.

Rapporten er baseret på interviews med 8.385 personer og beskriver resultater fra De nationale undersøgelser af danskernes kostvaner og fysiske aktivitet i perioderne 1995, 2000-02 og 2005-08. Rapporten er finansieret af Fødevareministeriet.

Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.105