23948sdkhjf

- Palletering er vores nøgle til succes

Nakskov Mill Foods fokuserer på specialprodukter i mindre serier. Det kræver hurtig omstilling og et effektivt pakkeri

Der er ikke mange medarbejdere på gulvet i produktionen hos Nakskov Mill Food. Her ekstruderes majs, hvede og quinoa til morgenmadsprodukter til både børn og voksne. Alt er private label. I dag kører der fem proceslinjer på Nakskov Mill Foods. To til havrefras og tre til cornflakes. 

Basis-ingredienserne, eksempelvis majsmel til cornflakes og havre til havrefras, blandes med sukker, salt, malt og vand og æltes til en dej. Dejen koges under tryk i en ekstruder, og under denne proces omdannes dejen til små pellets, som tørres og valses til flager og ristes til de klassiske cornflakes.

- Produktionsfaciliteterne blev moderniseret tilbage i 2008 og et par år frem, så fabrikken i dag har en høj grad af automation. Det er meget få steder i produktionen, at der er menneskelig kontakt med fødevarerne - alt kører stort set automatisk - fra majsen kommer ind med lastbil, til de færdigpakkede cornflakes sendes ud på verdensmarkederne igen.

- Det her er nøglen til at tjene penge, siger direktør Dan Jensen og peger på et stort palleteringsanlæg fra Dan Palletiser.

Fuldautomatisk
Palleteringsanlægget kører 24/7 og er fuldautomatisk. Det kan håndtere op til seks produkttyper ad gangen.

Forbrugernes krav til emballage og pakkede fødevarer forandrer sig. Det gør pakkedelen mere central i fødevareproduktionen

- Forbrugerne efterspørger mindre enheder, blandt andet for at undgå madspild. Det giver mere emballage og betyder, at værditilvæksten i stigende grad sker i pakkeriet, siger Dan Jensen.

Hvis man samtidig kan kombinere den øget værditilvækst med en lav lønandel, så begynder det at give positive resultater.

- Vi er omkring 60 medarbejdere i hele virksomheden. Lønandelen fylder ikke meget i forhold til mængderne, vi producerer. Tre medarbejdere kan håndtere pakkeriet i dagtimerne, hvor der er mest tryk på, mere skal der ikke til, siger Dan Jensen.

Og pakkeriet er et afgørende knudepunkt i produktionen, fordi Nakskov Mill Foods gerne vil undgå store varelagre.

- Vores produkter fylder meget per kilo, og derfor bestræber vi os på at levere just-in-time, så vi ikke har alt for store lagre stående.

Der kører også et par specialprodukter, eksempelvis ekstruderes der ærter til naboen DLG, og en omkring 80 år gammel maskine sørger for at pakke de klassiske Pama grødris.

- Men markedet er ved at svinde ind, så vi udfaser produktionen i takt med, at maskinen ikke kan repareres. Men en velholdt og solid maskine som den kan jo nærmest ikke gå i stykker, siger Dan Jensen.

Sammen med fabrikschefen Flemming Nielsen har Dan Jensen også hele tiden et øje på, hvor der kan optimeres i produktionen.

- Vi skal i gang med at opgradere vores ERP-system, og så følger vi med. Fødevareindustrien er dog langt fremme med automation, fordi der i lang tid har været krav om sporbarhed og dokumentation, hvilket er nemmere med automatiske processer, siger Dan Jensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078