23948sdkhjf

De Samvirkende Købmænd: Grænsehandelen undervurderes

Skatteministeriets nye rapport om grænsehandelen er et alt for positivt skønmaleri. De Samvirkende Købmænd beklager blandt andet den manglende stillingtagen til danskernes stigende fødevareindkøb syd for grænsen.
Skatteministeriets nye grænsehandelsrapport er for meget skøn, uaktuelle tal og for lidt fakta. Rapporten belyser slet ikke danskernes indkøb i Sverige og tager heller ikke højde for danskernes indkøb af f.eks. tøj og fødevarer i Tyskland, skriver de Samvirkende Købmænd i en pressemeddelelse.

Rapporten giver et skøn over niveauet for de traditionelle grænsehandelsvarer, men det skøn er ikke i overensstemmelse med den virkelighed dansk dagligvarehandel oplever. Både butikkerne og leverandørerne oplever, at grænsehandelen er steget markant i de seneste år, lyder det i kritikken af rapporten.

Regeringen lytter til DSK
- Regeringen synes heldigvis at tro mere på De Samvirkende Købmænd’s (DSK) tal fra virkelighedens verden end på ministeriets såkaldte skøn. Regeringen vælger nemlig meget fornuftigt ikke at hæve afgifterne på øl, vin og spiritus, men udelukkende minimumsafgiften på cigaretter og alkoholsodavand, siger Claus Bøgelund Nielsen, underdirektør i DSK.

En undersøgelse gennemført af Capacent for DSK i marts 2010 viste, at hver anden dansk husstand kører til Tyskland for at grænsehandle én eller flere gange i løbet af et år. Det er en markant stigning siden 2008, hvor ”kun” 37 % fandt det attraktivt at køre til Tyskland for at handle.

Beklager manglende stillingtagen til fødevareindkøb
DSK beklager, at Skatteministeriet ikke har forholdt sig til hverken danskernes stadig stigende køb af fødevarer i Tyskland og al grænsehandel i Sverige.

- Danskere på indkøb syd for grænsen køber jo ikke ”bare” øl, vin og spiritus. Indkøbsvognen bliver både større og bredere med indkøb af f.eks. store mængder kød med lav tysk moms. Samtidig handler flere og flere danskere i Sverige, hvor man kun belægger fødevarer med 12 % moms og sælger f.eks. sodavand og slik uden ekstra afgifter. Danskernes grænsehandel er altså endnu mere omfangsrig, end Skatteministeriet vil være ved, siger DSK’s underdirektør Claus Bøgelund Nielsen.

- Grænsehandel er ikke ”bare” et spørgsmål om arbejdspladser i Danmark. Vi bliver ikke sundere af, at bilen fyldes til bristepunktet på en indkøbstur i Tyskland frem for at handle lokalt i danske butikker. Når der grænsehandles, fyldes skabe og udhuse med masser af de varer, danske politikere ikke kan lide, og dermed skabes også et større forbrug – stik imod politikernes hensigter. Også økonomisk og miljømæssigt er det negativt med en så omfattende grænsehandel, hvor flere og flere kører stadig længere. Det her minder efterhånden mest om ”Kejserens nye klæder”, hvor et politisk flertal ikke vil indse sandheden: Grænsehandel er et kæmpe samfundsproblem, men heldigvis er skatteministeren sædvanligvis åben for gode argumenter og sund fornuft, siger Claus Bøgelund Nielsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094