23948sdkhjf

Klumme: Skvalderkål og fløjlsgræs på supermarkedshylden

Nyt initiativ sætter fokus på vilde planter, kortlægger arterne og evaluerer kulinarisk potentiale og sundhedseffekt. Største udfordring er at få planterne ud i butikkerne.
Klumme af Seniorkonsulent ved AgroTech, Brian Christensen.

Danmarks natur rummer en mangfoldighed af vilde planter, men hvilke er spiselige, smager de godt, og har de måske oven i købet sundhedsfremmende effekter?

Når de spørgsmål er besvaret er den store udfordring at dyrke planterne under kontrollerede forhold til salg til cateringsektoren og detailhandelen, så forbrugerne nemt kan få smagsoplevelsen i kantinen på arbejdspladsen eller hjemme i eget køkken.

Tænk, hvis man side om side med karry og paprika mødte skvalderkål og fløjlsgræs på hylden i supermarkedet.

Uudnyttet potentiale
Når forbrugerne spiser ude, efterspørger de det nordiske køkken og de særlige smagsoplevelser, det byder på.

Der er ingen tvivl om at førende restauranter som NOMA i København og Malling Schmidt /Nordisk Spisehus i Århus, har været med til at sætte de nordiske råvarer på dagsorde-nen og har skabt en interesse hos forbrugerne. Nu, hvor interessen er vakt, er spørgsmålet så, om det er muligt også at berige forbrugernes hverdagsmad med de nordiske specialiteter.

Det er de færreste, der har umiddelbar adgang til naturområder og endnu færre, der ulejliger sig med at suse rundt i naturen og lede efter råvarer. For nok vil danskerne have unikke smagsoplevelser og råvarer med en særlig historie, men de gider ikke, hvis det er for besværligt, eller for dyrt.

Der er et uudnyttet potentiale, som kan realiseres, hvis planterne kan produceres effektivt. Yderligere vil en produktion af vilde planter hjælpe med naturbeskyttelsen, da dyrkning overflødiggør indsamling i naturen.

Partnere søges
Bag initiativet står Videnskabsministeriet, der har indgået en 3-årig resultatkontrakt med GTS-instituttet AgroTech. Projektet er i opstartsfasen, og lige nu søges samarbejdspartnere og projektdeltagere. Projektet består af fire hovedaktiviteter:

• Produktudvikling
• Produktion
• Markedsintroduktion
• Eksperimentarium med demohave, mark og væksthus

Vanskelig produktudvikling
At fremstille vilde planter i fx væksthuse eller på friland er ingen nem sag. Det kræver forskning i blandt andet, hvordan planterne opformeres, samt prøvedyrkning og forsøg, der kan identificere mulige kulturproblemer eller eventuelle sygdomme.

Målet er ved projektets afslutning at have formuleret en praktisk orienteret og kvalitetsoptimerende dyrkningsvejledning i samarbejde med interesserede virksomheder.

Kilde: Klumme af Seniorkonsulent ved AgroTech, Brian Christensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078