- Vi kan blive meget større
Hos Himmerlandskød i Farsø kan hverken ejere eller ansatte skjule en god portion stolthed og imponerethed over det produktionsapparat, der sidste år forvandlede 110.000 stykker kvæg til kødstykker i alle afskygninger.
Himmerlandskød er en del af Hjalmar Nielsen Gruppen, som også omfatter kreaturslagterier i Aalestrup og Kjellerup, og som sidste år købte 51 procent af forædlingsvirksomheden Nordic Beef i Hadsund. |
Den nordjyske virksomhed har fyldt en kæmpestor hal med en produktionslinje, der har styr på alt ned i mindste detalje. Lige fra det enkelte kødstykkes vægt og oprindelsessted til navnet på den ansatte, der har skåret dyret op i Farsø.
Når der efter en tur på transportbåndet kommer etiket på eksempelvis en culottesteg, kan man altså aflæse på den, hvilken bondemand dyret er vokset op hos.
- Marel, som har lavet anlægget, tilbød os at bygge et system med fuld sporbarhed. Vi kunne sagtens have valgt at lave et traditionelt skæreri, som kun ville have kostet det halve, men vi var ikke i tvivl om, at det her var vejen frem, fortæller underdirektør Christoffer Andersen.
Himmerlandskød producerer nu cirka 200 tons kødprodukter om ugen, og der er potentiale til meget mere, mener Christoffer Andersen, som er godt i gang med at overtage kødbutikken. Sammen med sin søster, Louise, ejer Christoffer Andersen nu 80 procent af Himmerlandskød, mens deres far, Lars Andersen, fortsat sidder på den sidste femtedel.
- Vi har fået skabt tillid
- Der er masser af udviklingspotentiale i virksomheden. Vi har altid behandlet kunder og leverandører ordentligt, så vi har fået skabt den tillid, som gør, at vi har en meget stabil råvaretilførsel, konstaterer Christoffer Andersen.
Han peger på, at der er mulighed for at udvide produktionslinjen med flere skærestationer end de nuværende 12. I forvejen har Himmerlandskød for ganske nylig forlænget arbejdsugen fra 37 til 40 timer, hvilket har givet behov for syv-otte nye medarbejdere.
Fabrikschef Klaus Vestergaard, der som den eneste ansatte har været med, siden Himmerlandskød blev etableret i 2008, har fulgt anlægget hele vejen. Han nævner, at Himmerlandskøds produktionslinje var den første af sin slags i Danmark, men at andre siden har fået noget i samme stil.
- Opdatering er næsten som et nyt anlæg
Selv om udstyret i Farsø således nu har ni år på bagen, er det stadig i hopla og bliver løbende opdateret.
- En opdatering af softwaren kommer man rigtig langt med. Når vi har fået en stor opdatering, er det næsten som at have fået et helt nyt anlæg, påpeger Klaus Vestergaard.
Den næste opdatering af produktionsapparatet vil medføre, at afdelingen for hakket oksekød kan lave pakker i flere størrelser end hidtil. Det bliver hilst særdeles velkomment af sælger Ronnie Jensen:
- Med den fleksibilitet bliver vi langt mere interessante for de store spillere. Indtil nu har vi kunnet lave pakker med 350-600 gram hakket kød og pakker med to kilo. Hvis en kunde ville have pakker med 1.500 gram, måtte vi sige nej, men nu bliver det nærmest trinløst, konstaterer han.