23948sdkhjf

Hospitalsmaden skal specialdesignes til patienterne

Hospitalspatienter skal have mulighed for at få individuelt tilpassede måltider. Nyt projekt skal udvikle teknologien, som med 3D-print og nyudviklede ingredienser skal revolutionere hospitalskøkkenerne.

Et nyt forskningssamarbejde skal udvikle individuelt tilpassede måltider til hospitalspatienter med blandt andet 3D-print og nyudviklede ingredienser. Måltiderne skal have det korrekte nærings- og energiindhold, tilpasset den enkelte patient, samtidig med, at det printede måltid kan tilpasses patienternes individuelle ønsker til smag og konsistens uden brug af ekstra personaleressourcer i hospitalskøkkenet.

Blandt de patientgrupper, der er særligt ernæringsmæssigt udfordrede, er hoved- og hals-cancer samt neurologiske patienter. Det er grupper som disse, der kan have særligt gavn af 3D-printet mad.

- Udover de specifikke næringsbehov, patienterne måtte have, spiller velsmag og madens tekstur en stor rolle for patienternes madindtag, for eksempel i forbindelse med behandlingsforløb. Med dette projekt er ambitionen at udvikle en prototype til en avanceret 3D fødevareprinter, samt udvikle nye fødevarer og ingredienser, som kan afprøves i et hospitalskøkken, siger projektlederen, seniorspecialist Mia Fiilsøe Falkeborg, Teknologisk Institut.

Udover selve smags- og teksturdelen skal den nye teknologi ligeledes kunne skræddersy et måltid til hver enkelt patient efter netop dennes næringsmæssige behov.

- Mange patienter er underernærede eller i risiko for at blive det, og i værste fald er der øget risiko for, at patienten dør. Vi forventer, at 3D-printet ernæring kan gøre det muligt at supplere den medicinske behandling med en personlig tilrettelagt ernæringsbehandling, der tager højde for individuelle behov for præferencer, næringsstoffer, vitaminer og mineraler, tekstur og konsistens. Det vil sige, vi kan tilsætte vitaminer og mineraler på baggrund af blodprøver, og justere energi- og proteinindholdet på baggrund af beregnet ernæringsbehov, siger forskningsansvarlig Marie Nerup Mortensen fra Aalborg Universitetshospital.

Teknologisk Institut er i gang med de indledende eksperimenter, hvor fokus er på tekstur og sammensætning af fødevareingredienser. Sammen med Create it Real, som er eksperter i 3D printteknologi, og fødevarevirksomhederne Arla og DuPont, som er eksperter i ingredienserne, skal den nye fremstillingsteknologi udvikles over de næste fire år.

Projektet udføres sammen med forskningsgrupper ved både Københavns Universitet og Aarhus Universitet, samt ernæringsspecialister ved Aalborg Universitets Hospital, hvor 3D-printeren ved projektets afslutning skal testes i anvendelse.

Innovationsfonden investerer 14 mio. kr. i projektet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097