23948sdkhjf

Cool snacks til børn og unge

Et nyt, tværfagligt forskningsprojekt i samarbejde mellem Aarhus Universitet og Teknologisk Institut skal kortlægge unges snackingadfærd og udvikle sunde og cool snacks.
Projektet skal lokke børn og unge til at spise mere frugt og grønt.

Cool Snacks udgør et omfattende fagligt samarbejde mellem Institut for Filosofi og Idehistorie, Institut for Historie og Områdestudier, Institut for Fødevarekvalitet, fødevareforskningscentret MAPP ved Handelshøjskolen, Institut for Informations‐ og Medievidenskab og Institut for Folkesundhed samt Teknologisk Institut, Emballage og Transport.

Sammen skal de kortlægge unges snackingadfærd fra forskellige videnskabelige vinkler. Teknologisk Institut deltager med viden om emballage‐ og distributionsteknologi.

Virksomheder deltager også
I projektet skal der udvikles 10 sunde snack‐koncepter. En række virksomheder kommer også på banen og bidrager med deres viden og erfaringer. De skal være med til at teste og veje koncepterne og koge dem ind til 5 koncepter.

Næste skridt er at udvikle et antal konkrete snack‐produkter, som falder i børn og unges smag. Produkterne skal derefter testes i detailhandlen.

Produkt, emballage og køling er en udfordring
De kommende produkter skal være tilberedte og spiseklare. MEN bearbejdede produkter får en meget kortere holdbarhed, hvorfor hurtig distribution, køling og en emballage med den rigtige luftsammensætning bliver utrolig vigtig.

- Vi har målt temperaturforløbet fra avlerne og helt frem til butikken. Disse målinger viser, at kølekæden fungerer rimeligt hele vejen frem til salgsarealet i detailbutikken. Men så går det også galt, siger Hanne Kastberg fra Emballage og Transport.

Skrøbelige produkter
De sunde snacks skal være nemme at håndtere og skal kunne holde til at ligge i tasker og butikker.

Men for skrøbelige produkter som frugt og grønt, er det et meget vanskeligt miljø at være i. Både det mekaniske miljø og kølingen er betydelige udfordringer.

- Med andre ord er dette projekt også en betydelig udfordring for os. Vi er derfor også selv i tvivl om, at vi når den perfekte løsning i dette projekt. Under alle omstændigheder, så nyder vi her i
Emballagesektionen dette tværfaglige arbejde, der sætter så mange gode spørgsmålstegn ved den måde, som vi ”emballagenørder” plejer at gøre. Man når jo ikke videre ved at
sige, at det ikke kan lade sig gøre, siger Hanne Kastberg.

Besøg Hanne Kastberg og Helle Antvorskov fra Teknologisk Institut, Emballage og Transport på Foodpharmatech 10 messen i Herning henholdsvis d. 2. og 3. november og hør mere om Cool Snacks. Du kan finde dem på Science Corner, stand L 9370.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078