23948sdkhjf

Fødevareklyngen klar med ny forskningsstrategi

L&F: Vi har mulighed for et nyt væksteventyr
Der er brug for et øget fokus på forskning og innovation i fødevareklyngen, hvis Danmark også i fremtiden skal bryste sig af at være en af verdens stærkeste fødevareklynger.

Sådan lyder det i ny fødevareforskningsstrategi,, som L&F, DI Fødevarer og virksomheder som Arla, Danish Crown, Chr. Hansen, KMC og Foss offentliggør i dag. Strategien skal være gældende frem mod 2030.

- Faldende bevillinger til den strategiske fødevareforskning kan risikere at sætte en stopper for væksten i fødevareklyngen. Det scenarie må vi for alt i verden ikke ende i, siger Landbrug & Fødevarers direktør, Karen Hækkerup, i en pressemeddelelse.

- I 2030 vil der være en millard flere munde at mætte i verden, og hvis den danske fødevareklynge kan blive verdensbefolkningens foretrukne forsyner af sikre, bæredygtige og kvalitetssikre fødevarer, så har vi her en mulighed for et nyt væksteventyr. Den chance skal vi sørge for at gribe, tilføjer hun.

Målet med strategien er, at Danmark også i 2030 har en af verdens stærkeste fødevareklynger, og at branchen gør sit for at tackle globale udfordringer som befolkningsvækst, ressourceknaphed, klimabelastninger og livsstilsygdomme.

- Den danske fødevareklynges førerposition er skabt på baggrund af forskning og innovation, og den skal vi sørge for at opretholde og udvide. Vi ønsker at komme i dialog med både politikere og videninstitutioner, så vi kan sætte handling bag strategien. Viden er vores adgangsbillet til fremtidens globale markeder, siger Leif Nielsen, branchedirektør i DI Fødevarer.


Syv felter

Strategien peger på syv felter i fødevareklyngen, hvor der med fordel kan investeres i fællesskab:

- Bæredygtig råvareproduktion via cirkulær økonomi
- Produkter til den globale forbruger
- Fødevareanalyser til dokumentation af sikre fødevarer
- Omics-teknologier
- Fødevarer, der bidrager til sundhed og velvære
- Agil og intelligent automatisering
- Bedre udnyttelse af big data

Den danske fødevareklynge eksporterer varer for cirka 155 milliardr kroner, svarende til 24 procent af Danmarks samlede vareeksport.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062