23948sdkhjf

Fremtidens fødevaremedarbejdere skal være smagsdommere

Studerende bedømmer øl, ost og søde sager i Herning
Igen i år skal Erhvervsakademiet Lillebælts fødevare- og mejeriteknologstuderende støve smagssanserne af, når de skal bruge deres viden om smag som dommere ved fødevarekonkurrencen International Food Contest i Herning i dagene 3.-5. oktober. Her skal de sammen med det øvrige dommerpanel bedømme produkternes smagssammensætninger.

Hos den kommende generation af medarbejdere til fødevarebranchen er forberedelserne til konkurrencen derfor allerede i fuld gang. Grundsmage og smagsteknikker skal sidde lige i skabet, når dommerne smager sig igennem af et væld af nuancer inden for blandt andet ost, øl og søde sager:

- Jeg er lige nu i gang med at træne dem op til at smage. Det handler om sensorik, altså hvordan smager man, hvad smager det af, og hvordan sætter man ord på det, siger Pia Agger, lektor og praktikkoordinator ved Erhvervsakademiet Lillebælt.

Forventningsafstemning

Ifølge Pia Agger er smag i høj grad en afstemning af forventningerne. Smagen skal helt enkelt være det, vi bliver lovet af øjne, næse og ører. Røde bolsjer skal smage af jordbær eller andre røde frugter, og vaniljekornene må gerne kunne ses, hvis smagen fremhæves som karaktertræk. For god smag er ikke bare god smag. Det kræver en nøjere beskrivelse, hvad enten det er smør med en mild og afrundet smag eller en bitter, mørk chokolade:

- Alle er interesserede i, at det skal smage godt, men man kan ikke definere god smag, uden at det bliver subjektivt. Vi kan derimod komme med en objektiv definition på, hvad det smager af, og om det lever op til forventningen om, hvad produktet skal smage af, forklarer Pia Agger.

Mød din kommende arbejdsgiver

På Erhvervsakademiet Lillebælt ser både undervisere og studerende også International Food Contest som et godt springbræt til de studerendes fremtidige færd i branchen. De kommer ud og prøver alt det, de har lært om smag og kvalitet, af i virkeligheden, og samtidig er arrangementet en god netværksmulighed:

- De studerende glæder sig rigtig meget til at være med til bedømmelsen og til at komme ud og møde det erhvervsliv, de selv skal blive en del af. Det er også en oplagt chance til at skabe praktikmuligheder. De studerende skal i praktik lige om lidt, så det er rigtig godt, at de kan komme ud og gøre sig bemærket over for aftagervirksomhederne i branchen, påpeger Pia Agger.




Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062