Lavere efterspørgsel fra tyske biogas anlæg presser majsprisen
Mere politisk modstand og større tilbageholdenhed blandt biogasanlæg betyder tab for majsproducenter
- Faktisk har nogle købstilbud ligget på mindre end 170 kr. pr. ton for læsset ensilage enten direkte fra snitter eller fra 2009-høst i silo ab gård. Niveauet er for lavt og kræver alternativer, siger Heinrich F. Lüllau, cheføkonomi i LandboSyd.
Flere forklaringer
LandboSyd peger på flere årsager når de lave majspriser skal forklares.
Priserne er presset af en stigende produktion af majs som følge af faldende kornpriser samt gode høstresultater de sidste fire år.
- Derfor er store arealer med dårlig kornjord udlagt med majs, og samtidig har vi set dårlige kornpriser. Det har naturligvis øget interessen for at dyrke majs kraftigt, forklarer Heinrich F. Lüllau.
Væksten i de tyske biogasanlæg er også mindre end tidligere. Længere sagsbehandling og finansiering påvirker i negativ retning. Dertil kommer ny lovgivning, som gør det lokale marked mere attraktivt for biogasanlæggene.
- Og biogasanlæg skal fremover føre gødningsregnskab, således at afsætning af ”gyllen” kan give lokale udfordringer i områder med stort majsimport. Alle vil allerhelst sikre sig lokale marker frem for at købe på spotmarkedet, siger Heinrich F. Lüllau.
Endeligt spiller det ind, at de tyske anlæg nu fokuserer på deres egen høst. Det binder likviditet. Samtidig betyder forventninger om en god høst, at interessen for at importere danskproduceret majs mindre.
Fokuser på Danmark
Det forventes, at majspriserne vil holde det nuværende niveau de kommende år. Derfor er anbefalingen fra LandboSyd klar.
- Min anbefalingen er derfor, at finde alternativ anvendelse i Danmark i første omgang. Det kan være tærskning eller finsnitning af kolberne med efterfølgende ensilering eller salg af majskerner til svineavlere ab mark. Flere svineavlere viser allerede nu interesse på grund af stigende foderpriser, siger Heinrich F. Lüllau.