23948sdkhjf

Danish Crown bliver overhalet af konkurrenterne

Udviklingen er gået den stik modsatte vej end den, koncernen har som mål
Danish Crown vedtog for et år siden et strategisk mål om at øge det indtjeningsmæssige forspring til konkurrenterne.

Udviklingen er imidlertid gået den stik modsatte vej:

Danish Crown er blevet overhalet. Målt på indtjeningen er Danish Crown faldet tilbage i feltet, og selskabets økonomi udvikler sig dermed i den modsatte retning af de strategiske mål, der blev vedtaget for et år siden. Det skriver Finans.

I Danish Crowns strategiplan fra november 2016 er det helt centrale mål, at selskabet skal øge det indtjeningsmæssige forspring til konkurrenterne.

Da strategiplanen blev offentliggjort, havde Danish Crown netop lukket et regnskab, hvor forspringet til konkurrenterne havde været større end i mange år.

Stik modsat målet
Helt præcist havde Danish Crown tjent 23 øre mere pr. kilo svinekød end et vægtet gennemsnit af konkurrenter fra Tyskland, Spanien, Frankrig og Holland.

Danish Crowns ledelse fastsatte et mål om, at dette forspring inden 2021 skulle øges med 60 øre pr. kilo.

Andelsselskabet Danish Crown er ejet af de danske svineproducenter, som løbende får næsten hele slagterigigantens indtjening udbetalt i form af afregning for leverancerne af grise.

Hvis Danish Crown formår at forbedre sin indtjening og dermed svinekødsafregningen med 60 øre pr. kilo, svarer det til, at andelshavernes bundlinje forbedres med i alt 720 mio. kr.

Danish Crowns regnskabsår slutter lørdag 30. september, og Finans' beregninger viser, at selskabet det seneste år ikke har nærmet sig det strategiske mål. Tværtimod.

Forspringet på 23 øre fra regnskabsåret 2015/16 er i regnskabsåret 2016/17 forvandlet til et efterslæb på omkring 11 øre.

Eller sagt på en anden måde: For et år siden var Danish Crowns indtjening 60 øre (= 720 mio. kr.) fra målstregen. Nu er selskabet 94 øre (= 1,1 mia. kr.) fra målet.

- Det er drønærgerligt, at strategiperioden begynder med et tilbageslag. Håbet var jo, at Danish Crown havde formået af holde retningen opad. I stedet bliver de presset mange skridt baglæns - væk fra målet, siger Henrik Mortensen, formand i Landsforeningen af Danske Svineproducenter, til Finans.

De seneste mange år har produktionen af slagtesvin i Danmark været faldende, fordi landmændene har eksporteret flere og flere levende smågrise til især Tyskland.

Her kan smågrisene sælges til højere priser, fordi rammevilkårene for svineproduktion er gunstigere, og slagterierne betaler højere afregningspriser.

Udviklingen har resulteret i lukning af talrige danske slagterier. Det er denne negative udvikling, som Danish Crowns ledelse søger at vende ved at øge det indtjeningsmæssige forspring til konkurrenterne i blandt andet Tyskland.

- Det er dyrere at producere slagtesvin i Danmark end i lande som Tyskland. Derfor er det nødvendigt, at vi får en merpris for grisene. Hvis Danish Crown ikke kan levere den merpris, vil eksporten af levende smågrise fortsætte med at stige, siger Henrik Mortensen.

Han vurderer, at Danish Crown det seneste år har tabt terræn til konkurrenterne på grund af store tab i koncernens britiske datterselskab, Tulip Ltd.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094