- Det her er simpelthen fødevarernes bungy jump
At spise melorme er både skræmmende og megafedt, mener nye producenter i Aalborg
Hos iværksættervirksomheden Crickster i Aalborg er stifter Martin Thomsen ganske klar over, at mange danskere har meget svært ved at gnaske en melorm, men han er også helt overbevist om, at tiden arbejder for ham og hans tre makkere i den unge virksomhed.
P.t. er der melorme i tre smagsvarianter på produktlisten, og desuden et glas med dadelkugler, der indeholder pulveriserede buffalolarver. Crickster-folkene har flere andre produkter i støbeskeen, deriblandt melormemel og hele fårekyllinger, som for eksempel kan bruges til at give smag i boller.
Og så er Martin Thomsen og hans tre kompagnoner også næsten klar til at lancere en nyhed, som de har meget store forventninger til, men som de endnu ikke vil løfte sløret for.
- Det bliver et insektprodukt, som kan erstatte en af danskernes favoritter på fødevareområdet, nøjes Crickster-stifteren med at sige.
- Vi håber på at kunne sælge det i store mængder. Det er det af vores produkter, vi har de største forventninger til, tilføjer en af de andre Crickster-indehavere, Simon Risgaard Jarmann.
Forsøgskaniner
De to kender hinanden fra deres fælles studietid på Aalborg Universitet, AAU, hvor de begge har læst forretningsinnovation. Deres gode forbindelser til universitet har medført, at mange af de studerende dér har fungeret som forsøgskaniner under udviklingen af Cricksters produkter:
- Der er 21.000 studerende at øve sig på, så vi er flere gange dukket op i kantinen i frokostpausen for at dele melorme ud og høre, hvad folk synes om dem, fortæller Simon Risgaard Jarmann.
- Vi har brugt rigtig lang tid på at fejle og forsøge os frem med mange forskellige smage. Men nu har vi ramt det helt rigtige med vores hemmelige krydderiblandinger, tilføjer han.
Insekterne til alle produkterne køber Crickster i Holland og Belgien, men Aalborg-virksomheden arbejder p.t. på at lave en aftale med en dansk melormeproducent.
Samarbejder med Nordisk Tang
I forvejen samarbejder Aalborg-virksomheden med Nordisk Tang i Grenaa, hvor de færdigristede melorme bliver fyldt på glas med 15 gram i hvert glas. Navnet er Insnack 333 - fordi der i gennemsnit er 333 melorme i et glas.
- Det mindste antal, vi har talt, er 317, nævner Simon Risgaard Jarmann.
Samarbejdet med Nordisk Tang betyder, at Crickster bruger den samme slags glas, som Grenaa-folkene benytter til pesto, og Crickster har også kunnet trække på Nordisk Tangs erfaring med hensyn til leverandører af blandt andet labels.
Selve indholdet i glassene er ikke mindst Martin Thomsen ansvarlig for at have udviklet - det er ham, der er den produkt-visionære, og det er også ham, der er firmaets oprindelige initiativtager.
- Jeg prøvede første gang at smage insekter i Thailand i 2010. Og jeg var ikke bange - jeg er nok den eventyrlystne type, fortæller Martin Thomsen, som først senere fandt ud af, at græshopper, fårekyllinger og larver også er sunde og bæredygtige.
Firmaavnet Crickster er ifølge indehaverne en sammentrækning af det engelske ord for fårekylling, cricket, og hipster, kendt af de fleste som en storbytype med stort skæg og ret kikset tøj.
- Men man behøver selvfølgelig ikke at gå i hipstertøj og have hipsterskæg for at kunne spise vores produkter. Vi har bare tænkt, at hipsters er en form for first-movers, og det hænger godt sammen med at spise vores produkter. I øvrigt bruger vi jo heller ikke fårekyllinger i nogle af vores nuværende produkter, men det er der ikke nogen, der stiller spørgsmålstegn ved, konstaterer Simon Risgaard Jarmann.