Nyt dej-projekt skal give store besparelser
Produktionsvirksomheder kan efter planen halvere spildet via overvågning
Madspild i produktionen af dejbaserede fødevarer, som for eksempel pasta og småkager, løber i Danmark dagligt op i en kvart million kroner i tabt omsætning og unødigt spild af fødevarer. Det skyldes naturlige variationer i kvaliteten af ingredienserne, som påvirker dejfremstillingen og først kommer til udtryk i det færdigproducerede produkt, der derved må kasseres, konstaterer Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.
Instituttet er gået sammen med Kelsen Group, Orkla Foods Danmark og Københavns Universitet for igennem de næste tre år at øge forståelsen af, hvordan ingredienser og dejteksturer har indflydelse på det færdige kvalitetsprodukt.
Via målinger direkte på råvarerne og dejen under fremstillingen skal det efter planen blive muligt at justere dejen, inden produktionen er færdig. Derved forventes det, at spild i produktionsvirksomhederne vil blive mere end halveret.
- Vi har store sæsonudsving i produktionen med mange nye medarbejdere. Derfor er det vigtigt for os at få så meget af den faglige viden som muligt gjort objektiv og målbar, så vores kunder oplever en ensartet høj kvalitet - og samtidig reduceres spild i produktionen, siger supply chain-chef Tove Kjeldsen fra småkageproducenten Kelsen Group.
Ny viden om ingredienser
Også Orkla Foods Danmark, der blandt andet udvikler og producerer pasta med højt indhold af grøntsager, ser frem til projektet:
- Vi håber at kunne halvere vores spild i produktionen og samtidig få meget mere viden om ingredienser, der ikke normalt bruges i hvid pasta. Det kan være grøntsagernes fibre, der spiller en stor rolle i måden, de agerer på sammen med de øvrige ingredienser. Her vil målingerne under selve produktionen hjælpe os med at stoppe en uhensigtsmæssig produktion i opstartsfasen og derved mindske spild, siger udviklingschef Jeanette Gottlieb Nielsen fra Orkla Foods Danmark.
Ifølge Teknologisk Institut er der forventninger om, at projektdeltagerne fem år efter projektafslutning vil have halveret spild og reduceret omkostninger til spild med 130 millioner kroner. På landsplan forventes der at være milliardbesparelser at hente - ud over altså en markant reduktion i madspild.