23948sdkhjf

Laks svømmer udenom lovgivning

Danske myndigheder undtager laks fra lovgivning om nedfrysning af sushifisk
I fremtiden bliver det lettere for restauranter at opbevare laks. Fødevarestyrelsen fremsætter et forslag, som betyder, at laks opdrættet i havbrug undtages fra den gældende hygiejneforordning, som siger, at fisk skal nedfryses til minus 20 grader i minimum 24 timer inden de tilberedes.

Minimal risiko for parasitter i burlaks
Begrundelsen bag reglen om nedfrysning af fisk er risikoen for parasitter, som kan forårsage sygdom hos mennesker.

Laks opdrættet i havbrug, burlaks, har kun en minimal risiko for at indeholde disse parasitter viser forskning fra EU's forskerkomite.

- Det er en tåbelig regel. Vi har forsøgt at forklare myndighederne, at alt vores laks kommer fra norske havbrug, hvor fiskene beviseligt ikke har parasitter, siger medejer af Sticks’n’Sushi Kim Rahbek til Politiken.

Restauratørernes og fiskehandlernes indsats giver altså nu pote med den ventede lovændring i Danmark.

Tun kan blive næste art der undtages
Til fødevaremyndighedernes store irritation har restauranter og fiskehandlere i flere år ignoreret påbuddet om at fryse fisk anvendt til rå retter. De finder ikke, at der er tale om en reel risiko.

Regelændringen for laks giver nu branchen håb om, at tun i den nærmeste fremtid også undtages fra hygiejneforordningen.

- Tun er en rigtig oplagt art at tage fat i næste gang. Mig bekendt er der ikke nogen problemer med tun og parasitter, siger David Koch Mouritzen, sekretariatsleder i Danske Fiskehandlere.

Danske forskere påpeger, at tun kan indeholder parasitter, men at der endnu ikke fundet parasitter i de få prøver, som er foretaget af tun ved danske restauranter og fiskehandlere.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094