23948sdkhjf

Kunstig intelligens skal smage på Carlsbergs nye øl

Nyt forskningsprojekt skal skabe sensorer, der kan bedømme smagsnuancer
Når der skal brygges nye typer øl i Carlsberg, vil udviklerne i fremtiden kunne få hjælp af intelligente sensorer, der skal teste de forskellige smagsnuancer i øllen.

Det er målet med et nyt forskningsprojekt, som Carlsberg Laboratoriet har sat i søen i samarbejde med iNANO ved Aarhus Universitet.

Allerede nu er der udviklet en prototype med sensorer, der kan smage forskel på fire forskellige øl.

Innovationsfonden har investeret i projektet, der har fået et tocifret millionbeløb. Desuden deltager DTU Chemical Engineering, og Microsoft bidrager med løsninger på kunstig intelligens.

- Det lyder som science fiction, men kunstig intelligens kan faktisk smage på øl. Vi samler data ind, om hvordan øl smager, ved at bruge kemiske sensorer.

- Ud fra de data kan man se, om en ølgær har potentiale til at producere en øl, der smager godt, siger Peter Kyvsgaard, der er løsningsspecialist i Microsoft.

Ikke kun øl
Og derfor kan den kunstige intelligens blive brugbar hjælp. Den skal ikke erstatte mennesker, men effektivt kunne analysere mange gærprøver. Det forklarer Jochen Förster, der er direktør og professor hos Carlsberg Laboratorium.

- Der eksisterer ikke en hurtig og effektiv måde til at bedømme smagsnuancer i drikkevarer. Men det er afgørende, at vi kan dette, hvis laboratoriet fortsat skal udvikle øl til den størst mulige fuldkommenhed og være et mønstereksempel på ølbrygning i Danmark og i resten af verden, siger han.

Sensorerne, som udvikles i forskningsprojektet, er ikke begrænset til kun at smage på øl, forklarer Peter Kyvsgaard.

- Det kan anvendes bredt til at finde smagsprofiler. Det kan også være, at det kan bruges til eksempelvis at se på, om vand er rent. Der er derfor mange forskellige muligheder, siger han.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112