23948sdkhjf

De bredeste skuldre skal bære læsset

Arla og Danish Crown skal tage et større ansvar for at løfte hele den danske fødevareklynge, mener Rynkebys Jørgen Dirksen

Efter mere end 20 år som topchef i den danske fødevarebranche er Jørgen Dirksen klar i mælet, når han bliver bedt om at tage temperaturen på fødevareindustrien i Danmark.

- Vi adskiller os på den positive måde ved at være både innovative og gode handelsfolk, ligesom vores fødevareklynger er ganske stærke. Der er sket rigtigt meget siden jeg kom til Toms i 1995 og op til i dag, både produktionsmæssigt og på forbrugersiden, men de danske virksomheder har fulgt rigtig godt med, siger Jørgen Dirksen, der fra og med fredag ikke længere er direktør hos Rynkeby. Han takker af efter 17 år og overlader roret til Peter Frank Andersen.

I kraft af sit formandskab i DI Fødevarer harJørgen Dirksen de seneste år også været bestyrelsesmedlem i den europæiske arbejdsgiverforening FoodDrinkEurope og har derfor et godt kendskab til de europæiske konkurrenter, og netop EU-lovgivningen bliver central for de danske fødevareproducenters mulighed for at følge med i den globale konkurrence.

- Der, hvor vi gør det vanskeligt for os selv, er på det politiske niveau i Danmark, hvor der er skabt et snævrere nøglehul for fødevareindustrien. Det er ofte begrænsende, at EU’s regler bliver overimplementeret. Det er positivt, at der er sat gang i tiltag som for eksempel nabotjek, og der er en god politisk dialog, men problemet er ikke løst, siger Jørgen Dirksen.

Han mener ikke, der er behov for skrappere lovgivning i Danmark end i resten af EU. For den danske fødevareindustri er kendetegnet af et høj grad af tillid mellem producenter, myndigheder og forbrugere, og der er stort set ingen korruption. Fælles lovgivning er med til at give fælles konkurrencebetingelser på tværs af de europæiske lande.

- I FoodDrinkEurope ser vi nogle udfordringer, når enkelte lande begynder at lave selvstændige regler, eksempelvis i Frankrig og England, hvor man vil lave nye oprindelsesmærkningsregler. Hvis der skal være begrænsninger, så skal de være ens på tværs af EU. I Danmark vil det ramme den markedsledende ingrediensindustri hårdt, siger Jørgen Dirksen, der har bestyrelsesposter i ingrediensvirksomhederne Alsiano og Kryta.

Partnerskab er nøgleord
Det er dog ikke kun politikerne i Danmark og EU, der har ansvaret for at fremtidssikre den danske fødevareeksport.

- Vi skal have gode rammevilkår, men det er virksomhederne, der selv skal producere og sælge fødevarerne. Jeg tror, vi skal være endnu bedre til at åbne os over for hinanden i fødevarebranchen. Jeg synes, vi ser en kedelig tendens til, at de store spillere er mere klyngerettet mod egne datterselskaber og ikke underskoven af mindre og mellemstore fødevarevirksomheder. Danish Crown og Arla har en innovations- og salgskraft, som kan være med til at trække andre og mindre virksomheder op ved at være åbne i projekter, for eksempel teknologiudvikling eller storytelling, siger Jørgen Dirksen.

Udover teknologiudvikling nævner Jørgen Dirksen også eksportfremstød som et oplagt samarbejdsområde.

- Der er mange gode kræfter og kompetencer, også i de mindre virksomheder, men det kan være svært at finde resurser, når man ikke er en stor spiller på markedet. Jeg tror, hele den danske fødevareklynge bliver mere overlevelsesdygtig, hvis antennerne slås lidt ud, og der bliver indgået flere deleøkonomiske partnerskaber, og de store spillere taber ikke alverden ved at hjælpe de mindre virksomheder, siger Jørgen Dirksen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062