23948sdkhjf

Danske topvidenskabsfolk undsiger: Muslinger er ingen klima-bombe

19. oktober skrev Food Supply, at forskere havde opdaget et betydeligt klimaproblem med muslinger, som leder metan ud, der er 34 gange så kraftigt som CO2.

Fortællingen, der gik igen i mange medier, bliver nu undsagt af 3 danske professorer, som er gået ud i offentligheden med en fællesmeddelelse.

De 3 professorer er Bo Barker Jørgensen fra biovidenskabelig afdeling ved Aarhus Universitet, Hans Ulrik Riisgård, Marinbiologisk Forskningscenter ved Syddansk Universitet og Tom Fenchel, der er professor emerius ved Marinbiologisk Laboratorium på Københavns Universitet.

De går så langt som til at kalde det ”en falsk nyhed”.

De mener, at forskningen bag historien, som blev fortalt af mange medier, er god nok. Men at kæden hoppede af, da videnskabsjournalister ved Stockholms og Cardiffs universiteter skulle videreformidle et forskningsresultat.

Den overdrevne konklusion blev nedfældet i en pressemeddelelse, som efterfølgende blev citeret i flere medier. Og ifølge professorerne "sensationsvinklet yderligere".

- Der er ikke videnskabeligt belæg for de overdrevne oplysninger i de to pressemeddelelser, der er produceret af et par medie-uerfarne yngre forskere i samarbejde med lidt for sensationslystne journalister ansat ved Stockholm og Cardiff's universiteter, skriver de 3 danske professorer i deres meddelelse. 

De anfører, at muslingers methanudslip altid har været kendt. 

- Nuværende og fremtidige muslingefarme vil kun udgøre en lille del af den totale mængde af muslinger og andre hvirvelløse dyr, som forekommer naturligt i eksempelvis Storebælt, begrunder de også.

Så flere muslingefarme er ”under ingen omstændigheder en ny klima-bombe”, anfører professorerne. 

Alle 3 forskere oplyser til Food Supply, at de aldrig har arbejdet honorært for seafood-industrien og dermed ingen som helst konfliktinteresse kan have bag deres synspunkt. Hans Ulrik Riisgård har selv dyrket muslingeopdræt på rent hobbyplan.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093