Plast med i C2C
Det verdensomspændende fænomen 'cradle 2 cradle' sætter fokus på produkter, der kan indgå i mere end én livscyklus. Og plast kan sagtens være med i det gode selskab.
Der findes ikke affald, alting må kunne bruges til et eller andet nyt. Det er hovedtanken bag 'cradle 2 cradle' eller på dansk 'vugge til vugge'- konceptet, hvor menneskelig produktion skal imitere naturens måde at gøre tingene på.
Der er altså i 'vugge til vugge' ikke som i andre miljøideologier fokus på at skære ned på forbrug og mængden af materiale, men snarere på at lægge produktionen om, således at alle materialer får en ny anvendelse.
rPET er et godt skridt på vejen
Færch Plast fremhæver, at rPET er et godt eksempel på denne 'vugge til vugge'-tankegang.
- rPETkan renses og anvendes som råmateriale til plastbakker. Denne proces forbruger cirka halvt så meget energi som tilsvarende ny produktion af råvare, så ikke alene indgår rPET i en 'vugge til vugge'-proces, men det bruger også langt mindre energi på vejen, lyder det fra plastproducenten.
Men genanvendelse og CO₂-reduktion gør det ikke alene, hvis principperne for 'vugge til vugge' skal overholdes.
- Derfor er der i rPET-produktionen også fokus på, at det nye materiale bliver brugt på en måde, så det kan indgå i en ny genanvendelsescyklus efterfølgende, oplyser Færch og uddyber:
- Ved at satse på monomaterialer er plastaffaldet langt lettere at sortere efter brug.
Færch Plast mener hermed, at plast sagtens kan være med i det gode selskab og leve op til den overordnede 'vugge til vugge'-tankegang.