23948sdkhjf

Fedtafgift i nye 'klæder'

Skatteminiester Troels Lund Poulsen differentierer fedtafgiften i nyt forslag. Samtidig hæves afgiftssatsen fra 13 kr. til 16 kr.
For at gøre fedtafgiften så enkel at håndtere som mulig, var der i første forslag fastsat gennemsnitssatser for indholdet af mættet fedt i de forskellige kødtyper.

Dette mødte kritik, som gik på, at forslaget dermed ikke havde et sundhedsmæssigt sigte, fordi eksempelvis flæsk og koteletter blev belastet med samme afgift.

Beregning af mættet fedt
- Vi har justeret forslaget, så det bliver muligt at vælge, om man vil afregne afgift efter indholdet af mættet fedt i den enkelte udskæring eller efter de gennemsnitlige satser, siger Skatteminister Troels Lund Poulsen.

Med det nye forslag kan man vælge at beregne fedtafgiften efter det reelle indhold af fedt, og det vil sige, at der i så fald afregnes mindre i afgift af 1 kilo koteletter end 1 kilo flæsk. Det betyder også, at visse udskæringer som filet royal eller hjerter helt kan undgå afgift, da de falder under den fastsatte bagatelgrænse.

Valgfri ordning
Ordningen er valgfri, således at særligt de mindre slagterier ikke belastes af ekstra administrative byrder.

Alle slagterier kan fortsat anvende de gennemsnitlige satser for indhold af mættet fedt, som også justeres ned med lovforslaget. Hvis man betaler afgift efter de gennemsnitlige satser, kan slagterierne dog fortsat placere afgiften på de fede udskæringer og friholde de magre.

Afgiftssatsen hæves
- Nu har vi imødekommet kritikken, men de store justeringer medfører jo, at afgiftsgrundlaget og provenuet bliver mindre, så derfor bliver vi samtidig nødt til at hæve afgiftssatsen fra 13 kr. til 16 kr. for at sikre finansieringen, siger Troels Lund Poulsen.

Lovforslaget blev fremsat i Folketinget i går, onsdag den 19. januar, og førstebehandles den 25. januar.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063