23948sdkhjf

Sygehus Vendsyssel serverer lokale fødevarer

Sygehus Vendsyssel og Food+Design på Aalborg Universitet har i samarbejde øget anvendelsen af lokalt producerede fødevarer i sygehusmaden.
Projektet 'Små producenters adgang til storkøkkener' er igangsat og drevet af Food+Design, Center for Food Science, Design & Experience på Aalborg Universitet som et Vækstforum-finansieret forsøg på at åbne døre i de offentlige institutionskøkkener for den enorme mængde små- og mellemstore fødevarevirksomheder, der findes i Nordjylland.

Problemstillingen og ofte barrieren for ambitiøse køkkenchefer og økonomaer er blandt andet de stramt bindende indkøbsaftaler, som regionerne forhandler hvert andet år og som oftest ender med levering fra nogle af de store cateringfirmaer.

Det andet, men mindre problem, er de små producenters manglende leveringssikkerhed og i det hele taget en manglende bevidsthed blandt de dygtige håndværksproducenter omkring de offentlige storkøkkerner som potentielle aftagere.

Lokale fødevarer i det offentlige
På Sygehus Vendsyssel i Hjørring er servicechef Bruno Nielsen slet ikke i tvivl om det positive ved at anvende produkter leveret direkte fra de mindre producenter:

- Vi vil gerne give patienterne kvalitet. Når vi bor et kvarter fra de friske fisk i Hirtshals, virker det meningsløst at anvende frossen fisk fra Holland. Derfor serverer vi friske fisk fra Hirtshals to gange om ugen for patienter og personale, siger han.

Den vilje satte Bruno Nielsen i kontakt med Aalborg Universitets Center for Food Science, Design & Experience, i daglig tale FOOD+DESIGN, som blandt andet er med i Region Nordjyllands store fødevaresatsning Spis Nord.

Food+Design søger at sikre nyskabende kvalitetsfødevarevirksomheder fortsat innovationskraft og arbejder med at få flere kvalitetsfødevarer ind på sygehuse, børnehaver og institutioner.

Sørwi-direktør tilfreds med døråbningen til sygehuset
- Vi mindre producenter kommer desværre ofte til kort overfor de store spillere, fordi det ofte drejer sig om pris, når det gælder adgang til regionernes indkøbsaftaler. Kvalitet skal opleves og jeg er overmåde tilfreds med tilbagemeldingerne fra vores lille forsøg på Skagen gigt- og Rygcenteret”. Her fik 16 patienter mulighed for at vælge pålæg fra Sørwi til frokost, opskåret på stedet fra hele stykker af centerets eget personale, lyder det fra Sørwis direktør Kjeld Pedersen.

Håndværksoste til indlagte patienter
Det lille gårdmejeri Sønderhaven ved Brønderslev leverer i forvejen håndværksoste til nogle af landets bedste restauranter og mejeriejer Preben Ørum tror på et potentiale i de offentlige køkkener.

- Vores oste er fuldfede og kan give masser af kalorier til småtspisende patienter, fortæller Preben Ørum.

Kredsen af leverandører udvides
Bruno Nielsen fra Sygehus Vendsyssel regner med at udvide kredsen af lokale leverandører i det kommende år og her er det lille gårdmejeri Sønderhaven også interessant.

- Personalet og patienterne fortjener det, siger han.

Erfaringer fra københavnske institutioner viser tydeligt at det drejer sig om vilje fra køkkenlederne. Vil man de gode fødevarer, ER det muligt at handle direkte eller evt. sikre leverancer af håndværksprodukter gennem de større cateringfirmaer.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078