23948sdkhjf

Færch justerer efter Rema 1000s plaststrategi

55 millioner kødpakker skal omlægges til mere genanvendelige versioner, når Rema1000 tager hul på deres nye plastinitiativ. Inden for halvandet år vil kæden øge genanvendelse ved at udforme fremtidige kødbakker i ren PET-materiale, der kan indsamles, processeres og omdannes til råmateriale til nye bakker.

Fødevarekæden har samarbejdet med blandt andet Færch Plast, der er hovedleverandør på Rema1000s kødbakker, og det er også emballage-giganten i Holstebro, der skal stå for produktionen af de nye bakker.

Men selvom 55 millioner kødbakker er en anseelig mængde, så kommer det ikke til at rykke voldsomt ved Færch Plasts nuværende produktion.

- Der kræver en markant investering i produktionsudstyr og værktøjer, men for os er det ændringer på en lille skala. Der er snarere tale om en forskydning i produktionen fra PP til PET, ikke en reel omlægning, siger Jesper Emil Jensen, der er salgsdirektør for Nordeuropa i Færch Plast.

I dag er en del af Rema1000s emballager lavet i PP, og det er den mængde emballager der skal konverteres til PET. Kvantum er dermed det samme, men der skal fremover sendes flere PET-produkter ud af fabrikken i Holstebro, uddyber han.

- PET er i forvejen vores hovedmateriale, så det er en god nyhed for os, at Rema1000 melder så klart ud og vil lave emballagerne i det materiale, siger Jesper Emil Jensen.

Bidrager til større udbud
Bakkerne fra Rema1000 bliver med en gennemsnitlig genanvendelsesprocent omkring de 70%-80%, spår Jesper Emil Jensen, og det handler ikke alene om at give produktet en grøn profil, men også om at give sig selv som producent bedre vilkår, siger han.

- Vi vil dybest set gerne producere materiale til os selv ved at sende produkter ud, som efter udtjent serviceliv kan tages tilbage og bruges i vores produktion igen. Vi sourcer alt det genanvendte plast, vi kan få, og vores fabrik i Holstebro bruger nu mere genanvendt PET end hvad der bliver indsamlet i Danmark totalt via Pantsystemet. Vi bidrager også til at gøre udbuddet større ved at lave materialer, der kan genanvendes, siger han.

Producentens begrænsning
Indsamlingen er en anden udfordring ved sorucing af genanvendelige materialer. Københavns Kommune er gået med i samarbejdet mellem Rema1000 og Færch Plast om de nye bakker og repræsenterer på den måde forbrugerne – dem, der i sidste ende skal sørge for, at bakkerne havner i den rette container og ikke brændes af som restaffald.

- Som producent har vi vores begrænsninger. Vi kan ikke gå ind i indsamling af plast ved husstandene, så vi er helt afhængige af de eksisterende kommunale ordninger. Vi kunne godt vente på at infrastrukturen og indsamlingen blev mere optimal, men vi kan også gå i gang med at lave materialer, der er bedre for genanvendelsesprocessen. Det har vi gjort. Så må det andet følge med, siger han.

Allerede nu sker der meget for indsamlingen ved at plastdebatten ruller og forbrugerne bliver bedre og bedre til at genanvende affald, siger han.

- Der er gjort tiltag i England og Benelux-landene, der har øget volumen af den egnede materiale ret hurtigt, så man kan forestille sig, at det også kan ske i Danmark inden for nærmeste fremtid, siger Jesper Emil Jensen.

Ifølge Miljøstyrelsens affaldsstatistik fra 2015 ender halvdelen af alt produceret plastemballage hos forbrugerne.

Heraf bliver 15 procent genanvendt. Til sammenligning er andelen 60 procent for genanvendt plastemballage i industrien.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111