FoodTech med fokus på fødevarekontaktmaterialer
Smager kødet, mælken eller brødet af gummi og metal?
Det bliver der sat fokus på, når brancheorganisationen BITVA på årets FoodTech-messe i Herning præsenterer en ny konference om fødevarekontaktmidler, FKM. Formålet er at give aktører i fødevareindustrien klarhed om krav og kontrol.
Konference bliver holdt på messens første dag, 13. november. Den foregår i ét spor om formiddagen og ét om eftermiddagen - begge præsenteret af miljøkemiker Charlotte Legind fra Fødevarestyrelsen. Arrangøren BITVA er brancheforening for industriel teknik, værktøj og automation.
- De fleste af medlemmerne i BITVA er leverandører til fødevareindustrien, enten til producenter af produktionsudstyr eller direkte til fødevarevirksomhederne, for eksempel i forbindelse med vedligehold af produktionsudstyr. Fødevareproducenterne kender godt til FKM-reglerne, men det er ikke alle underleverandører til branchen, som er bekendt hermed. Derfor er det en rigtig god idé at deltage i et af de to seminarer tirsdag 13. november, konstaterer Lars Ejnar Jensen, bestyrelsesmedlem i BITVA.
Komplekst
Det overordnede formål med FKM-reglerne er at sikre fødevarerne mod afsmitning af smag, lugt og stoffer i sundhedsskadelige mængder fra det udstyr og den emballage, som de kommer i kontakt med. Selv om det kan lyde ganske enkelt, er det i praksis mere komplekst, påpeger Charlotte Legind.
- Alle, der producerer, indfører eller engrosforhandler materialer til brug i forbindelse med fødevarer, skal registreres hos Fødevarestyrelsen - og de skal sørge for, at det, de sælger videre, ikke giver anledning til skadelig overførelse af kemiske stoffer til maden. Men reglerne kan være svære for virksomhederne at forstå, for der er både overordnede og specifikke krav, som kræver, at virksomheden selv laver konkrete vurderinger af deres udstyr, siger hun.
- Det kan gøre det svært at lave en samlet dokumentation, tilføjer miljøkemikeren, som lægger op til at modtage spørgsmål fra deltagerne på konferencen.
- Jeg forventer, at der kommer lavpraktiske og konkrete spørgsmål til reglerne. Mange af dem endda, og det vil jeg gerne afsætte tid til, siger hun.
Formiddagen er afsat til at give et overblik over FKM-reglerne i Danmark og EU med fokus på den dokumentation, der skal ledsage materialet i alle handelsled. Eftermiddagens program omhandler Fødevarestyrelsens tilsyn med fødevarevirksomheder såvel som producenter og importører af FKM.
Tilmelding til konferencen foregår via www.foodtech.dk .