23948sdkhjf

Kartoffelstivelse skal gøre proteinshakes veganervenlige

Fødevareegnet protein fra kartofler er KMC’s seneste produktsegment

Tænk lige over, hvor mange af de produkter, du hiver ned fra supermarkedshylden, der indeholder kartofler i en eller anden afskygning.

Ketchup, snacks, vingummi, lakridskonfekt, kager, leverpostej. Listen er lang. Tjek selv varedeklarationen. Læg dertil, at kartoffelmel og andre stivelsesmidler fra den lille knold også anvendes i limproduktion og til fremstilling af gær og enzymer, og man har en stor del af forklaringen på, hvorfor KMC kan producere i omegnen af 260.000 ton kartoffelbaserede produkter om året.

Kartoffelmel har KMC produceret i snart 80 år, men i løbet af de seneste ti år er kartoffelbaserede ingredienser til fødevareindustrien blevet en del af forretningen. Seneste forretningsområde er fødevareegnede proteiner fra kartofler, som KMC har store forventninger til.

Ganske vist er proteinindholdet i kartofler lavere end for eksempel soyabønner, men til gengæld er ernæringsværdien af proteinet så god, at KMC snarere sammenligner det med valleprotein end med protein fra soyabønner.

Shakes og knækbrød
Kartofler indeholder foruden vand og stivelse ganske lidt protein, som i princippet er et overskudsprodukt fra stivelsesfremstillingen. Andre virksomheder har arbejdet med kartoffelprotein som en funktionel ingrediens, men KMC satser i stedet på at udnytte de ernæringsmæssige egenskaber i kartoffelproteinet.

Det kunne være i proteinshakes som alternativ til valleprotein eller i beriget bagværk som knækbrød.

- Rigtig mange steder vil man gerne have en berigelse af stivelsesholdige fødevarer. Der findes allerede et proteinknækbrød på markedet, og vi tror, det ligger i forlængelse af den her bølge af motionscyklister og maratonløbere, som gerne vil have noget protein, lyder det fra Hugo Nielsen, KMC’s direktør for forretningsudvikling.

Giftstof skal fjernes først
Før kartoffelprotein kan indtages af mennesker, skal giftstoffet glycoalkaolid - også kendt som TGA - fjernes fra kartoflen. Det foregår på KMC’s forædlingsfabrik i Brande.

På grund af det lave proteinindhold i kartofler går businesscasen kun op, fordi KMC i forvejen udnytter stivelsesindholdet.

- Der ville ikke være en selvstændig case i at dyrke stivelseskartofler for proteinindvingen alene. Men når nu vi alligevel trækker stivelses ud af kartoflerne, kan det betale sig, siger KMC’s chef for forretningsudvikling, Hugo Nielsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079