23948sdkhjf

Millioner til proteiner og invasive søstjerner

Måling af proteinkvalitet og værdien af de invasive søstjerner. Det er to ud af fem, der har fået midler fra Danish Food Innovation til at udvikle projekterne til løsninger, der kan begå sig globalt.

Det oplyser Danish Food Cluster I en pressemeddelelse.

De fem projekter er udvalgt, fordi de har potentiale til at bidrage til løsningen af verdens fødevareudfordringer såsom madspild, fødevaremangel og store mængder affald.

Projekterne skal omdanne udfordringerne til muligheder, som skal give små og mellemstore virksomheder i den danske fødevaresektor en stærkere position på den globale fødevarescene.

- Kernen i Danish Food Innovations arbejde ligger i at styrke de små og mellemstore eksportlokomotiver i den danske fødevarebranche. De valgte projektemner er derfor alle udsprunget fra de små og mellemstore virksomheder, og disse vil fremadrettet indgå som partnere i projekterne sammen med vidensinstitutionerne, fortæller formand for styregruppen bag Danish Food Innovation, Vice President i Chr. Hansen, Esben Laulund.

Den ukendte proteinkvalitet
Proteiner kommer mange steder fra, men hvordan måler man proteinets kvalitet? Det er svært eller faktisk umuligt at svare på, fordi der findes ingen tilgængelig målemetode til det.

En sådan metode skal et af de godkendte projekter, med Aarhus Universitet i spidsen, udvikle i samarbejde med Toft Care, Skarø Is, Essentia Protein Solutions, Møllerup Gods og KMC. Og for den mindre virksomhedspartner Toft Care gør involveringen i projektet, at de kan komme ud med de mest relevante produkter:

Søstjernen i fokus
Et andet projekt har søstjernen i fokus. Søstjernen er en invasiv art, der truer økosystemerne i havene. Så at kunne skabe værdifulde produkter ud af søstjernerne – det er noget værd, og hvad DTU sammen med virksomhederne Sea Longevity Aps og Danish Marine Protein Aps er i færd med at undersøge. 

Udover de to projekter har følgende tre projekter også fået tildelt midler:

  • ’Friskhedsmålinger og bestemmelse af holdbarhed for kød og fisk’ er overskriften for projektet med AMINIC ApS, Flying Seafood Group, Tulip, Aarhus Universitet, DMRI og Københavns Universitet.
  • ’Fødevaresikkerhed i storkøkkener’ er et projektsamarbejde mellem Erhvervsakademi Roskilde, FORCE Technology, Løgismose Meyers og Cofoco.
  • ’Bæredygtig forsyning – barrierer og drivkræfter i implementering af cirkulær økonomi’ er et projekt som Syddansk Universitet sammen med Aarhus Universitet kører og som senere i forløbet skal rekruttere seks virksomheder.
  • Projekterne kommer til at foregå i løbet af indeværende år, og resultaterne af projekterne forventes at være klar i slutningen af 2019.
  • Pengene som er tildelt de fem projekter, kommer fra en pulje på 12 millioner, som Danish Food Innovation har fået tildelt af Forsknings- og Uddannelsesministeriet.
  • De tre organisationer Agro Business Park, Videncenter for Fødevareudvikling (VIFU) og Danish Food Cluster står bag det officielle innovationsnetværk for fødevarer

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.058