23948sdkhjf

Automatisering må vente

Nyborg Destilleri har i første omgang vægtet håndværk over teknologi. Distribution og drift skal fungere, før destilleriet vil binde an med alt for tunge investeringer i ny teknologi

På papiret lyder det som en besnærende idé: At proppe så meget ny teknologi som overhovedet muligt ind i sin produktion, når man nu alligevel står og skal bygge et spritnyt destilleri.

Men det var ikke den vej, Nyborg Destilleri gik, da man for to-tre år siden flyttede sin spiritusproduktion fra Ørbæk til Nyborg og etablerede et nyt destilleri, som i destilleringskapacitet kun er overgået herhjemme af Stauning Destilleri.

- Vores produktion er ikke særlig automatiseret. Der er menneskelig indblanding på alle trin, fortæller blender og marketingansvarlig Kim Møller-Elshøj.

- Vi kunne godt automatisere en masse processer, men vi har valgt at skrue op for den menneskelige faktor med de risici og fordele, det nu indebærer.

Flere hænder, bedre fortælling, opsummerer Kim Møller-Elshøj rationalet. For at understrege sin pointe tyer han til en anekdote om dengang, han besøgte en førende tysk whiskyauktionarius med en af Tysklands største whiskysamlinger, Whisky Krüger.

- Da jeg spurgte ham om hans yndlingswhisky, nævnte han et destilleri i Skotland. Men han snakkede slet ikke om smag. Hans yndlingswhisky kom fra det destilleri med flest hænder per produceret flaske, flest processer in-house og en stærk følelse af ansvar over for sit lokalsamfund. Det var det, han fremhævede, husker Kim Møller-Elshøj.

Stort potentiale i tapning og logistik
Dermed ikke sagt, at Nyborg Destilleri ikke har fokus på mulighederne i eksempelvis automationsteknologier. Men det skal først og fremmest kunne betale sig.

- Hvis man kigger på vores interne produktion, især vores tapning, er det nok dér, vi har de bedste muligheder for at reducere vores omkostninger via automatisering. Men sådan en automatiseret tappelinje er jo også bekostelig, lyder det fra Kim Møller-Elshøj.

Det samme er tilfældet med intern lagerstyring, som er en anden relevant teknologi for destilleriet. Eksempelvis i form af et reolsystem med celler til opbevaring af de over 300 fade, som destilleriet har liggende.

- Som det er i dag, står fadene ikke optimalt. De står hulter til bulter, og nogle gange er det nødvendigt at flytte 20 fade for at nå frem til ét. Det kunne sådan et reolsystem afhjælpe. Men det er jo heller ikke billigt.

Bruger pengene på distribution
Kim Møller-Elshøj minder om, at Nyborg Destilleri stadig er en opstartsvirksomhed i en branche med høje etableringsomkostninger og høje krav til likviditeten for at holde driften i gang.

- Så vores fokus lige nu er på distribution. I takt med at omsætningen vokser, og vi kan se, at der er tilstrækkelig afsætning af vores produkter, kan vi overveje at foretage de her investeringer, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063