To Øl brygger på store planer for nyindkøbt fabrik
Det er et trist syn at komme til port 1 på Orklas nedlagte fødevarefabrik Svinninge. Porten er lukket med en rusten kæde, portnerhuset er så småt ved at forfalde og det eneste, der rigtig er liv i her, er ukrudtet. Sådan har det set ud siden 2015, da Orkla lukkede den gamle rødkåls- og syltetøjsfabrik og efterlod 26.000 kvadratmeter tomme industribygninger midt inde i den lille vestsjællandske stationsby.
Men kun 100 meter længere nede ad Ringstedvej lysner det. Efter at have været lige så lukket som port 1 i fire år er port 2 nu åben, og fremme ved de første fabriksbygninger holder en håndfuld biler parkeret. Der er liv i andet end ukrudtet her, for Nørrebro-bryggeriet To Øl har taget en mundfuld af de helt store; To Øl har købt den enorme fabrik inklusive den 151.000 kvadratemeter store grund, den ligger på.
Food Supply må dog omkring et kølelager, hvor en tekniker fra Kemp & Lauritzen er i gang med at installere kølesystem, før vi kan få udpeget, hvor den nyudnævnte fabrikschef, Anders Busse Rasmussen, opholder sig i det endnu ret mennesketomme område. Det er op ad en trappe til et nedlagt laboratorium, og i et mødelokale for enden af en gang sidder fabrikschefen så med sin laptop og papirer spredt ud over et mødebord.
Gang i cocktails
To Øl overtog fabrikken ved nytår, og Anders Busse Rasmussen har haft travlt lige siden.
- Online-butikken, som er en mindre del af forretningen, er flyttet herud, og i næste uge forventer vi at gå i gang med cocktail-produktion, siger fabrikschefen her på en af de første dage i maj.
Online-forretningen var før spredt ud på to lagre, og To Øl’s cocktail-blandinger, Mikropolis, er hidtil blevet udviklet på en bar i København.
- Vi tester blandinger nu og skulle gerne lave de første tapninger i næste uge. Men cocktails er en blandingsproces, så det er mere et spørgsmål om opskriftsudvikling end egentlig proces, siger Anders Busse Rasmussen.
Cocktail-produktionen er altså i gang, og i løbet af året vil To Øl så få opbygget de to vigtigste produktioner: Et bryggeri og et destilleri.
Herre i eget hus
Siden starten i 2010 har To Øl først og fremmest været et fantombryggeri, der har fået brygget størstedelen af sin øl hos andre bryghuse - ikke mindst i Belgien. Nu er Nørrebro-bryggeriet, der har "trænet" tre år med brewpubben Brus på Nørrebro, så klar til at opbygge sit eget "rigtige" bryggeri.
- Vi gør det her for at kunne være herre i eget hus. Vi kan selv justere under brygningen og kommer til at have styr på hele processen, siger Anders Busse Rasmussen om det kommende bryggeri.
Og bryggeri har han masser af erfaring med. Han er godt nok ikke selv brygmester, men har en økonomi-uddannelse fra Landbohøjskolen og 13 års erfaring som direktør og medejer af Indslev Bryggeri på Fyn.
- Jeg kan ikke overtage produktionen, men jeg ved en masse om den, som han selv formulerer det.
Indslev Bryggeri gik konkurs i sensommeren 2018, og så opstod muligheden for, at Anders Busse Rasmussen kunne indtage stillingen som fabrikschef i Svinninge.
Fuld fleksibilitet
Det bliver et moderne bryggeri med "masser af automation", lover Anders Busse Rasmussen - men det bliver også et meget fleksibelt bryggeri, fortæller han. Det bliver der brug for; sidste år var To Øl Danmarks flittigste bryggeri og introducerede hele 149 nye øl.
- Vi har designet bryggeriet meget efter at have masser af fleksibilitet, og vi har virkelig udfordret vores leverandører. Vi skal kunne gå ned i meget små batch, og vi skal kunne lave øl med masser af humle, uden at humlen stopper hele systemet til. Vi skal også kunne lave øl med alkoholproducenter fra 0 til 16, fortæller Anders Busse Rasmussen og tilføjer:
- Vi kommer til at lave alkoholfri øl, og det skal man tænke ind i tapperiet, for vi skal kunne pasteurisere, når vi tapper, ligesom det gælder for de sodevand, vi engang skal lave.
Tendensen til at dåseøl vinder frem på bekostning af flaskeøl er en trend, som Anders Busse Rasmussen tror meget på, så bryggeriet i Svinninge vil være forberedt på en fremtid med mange dåser.
- Vi kan både tappe på flasker og dåser. Vi lægger ud med mere flaske-linje end dåse-linje, men vi tror på dåserne i fremtiden, så vi er parate til, at det kan vokse.
Kolde øl
Men To øl drømmer ikke bare om at være "herre i eget hus". Virksomheden drømmer også om at gøre tingene anderledes end alle de andre bryggerier, og det er her kølesystemerne kommer ind i billedet. Da Orkla producerede marmelade i Svinninge var der brug for masser af kølelager til at holde frugten frisk, og nu er det To Øl’s plan at gøre det samme med sine øl på de i forvejen kuldeisolerede lagre.
- Vi etablerer vores eget kølelager, så vi kan have øl på køl, når det er tappet. Det er unikt. Vi får også mulighed for at opbevare humlen på frost, og det er der ikke mange, der kan, siger Anders Busse Rasmussen.
Fabrikschefen drømmer om, at man ude i fremtiden vil kunne opbevare øllet fra tapning og helt ud til kunden.
- Fra det øjeblik øllet er færdigt, kan det faktisk kun gå ned ad bakke, og det gælder egentlig om at sørge for, at øllet ødelægges så lidt som muligt. Hvis man kan opbevare øllet koldt, bevarer man friskheden og de florale nuancer i øllet.
Foreløbig vil To Øl med de nye omgivelser altså kunne lagre både råvarer og det færdigtappede øl på køl for at holde det hele friskt. Drømmen er så engang i fremtiden, at distributionen kan foregå i kølebiler og skabe en ubrudt kølekæde ud til kunderne. Ligesom man kender det med mælk fra mejerierne.
Bygger destilleri
Den anden store opgave, Anders Busse Rasmussen er i gang med, er opbygningen af et nyt forretningsområde for To Øl; et destilleri, hvor der primært skal laves whisky.
- Vi kan se, der sker rigtig meget på det område, siger fabrikschefen.
Og det er her de enorme lagerhaller i Svinninge kommer til sin ret. Whisky skal lagre mindst tre år, så det kræver sin plads.
- Man destillerer og lagrer i tre år, og så er det ikke nok at stå med 100 flasker og så gå i gang igen, siger Anders Busse Rasmussen, der sammen med sine nye kolleger er ved at tilegne sig viden om den nye produktion.
- At opbygge et destilleri er ret anderledes end et bryggeri, så vi trækker på konsulentbistand, fortæller fabrikschefen, der dog har en enkel formel for, hvad der kan skabe en whisky-succes:
- Man skal gøre sig umage og finde sin egen kvalitet.