23948sdkhjf

De løber ikke sur i det

To familier har lange traditioner på eddikefabrikken i Randers

Det er som en tidslomme at træde ind på De Jydske Eddikebryggerier i industrikvarteret i det nordlige Randers.

Interiør og tapet på kontoret ser ikke ud til at være forandret betydeligt, siden virksomheden flyttede ind i de spritnye lokaler i 1964, og en betydelig del af eddikeproduktionen foregår også præcis, som den gjorde for 55 år siden og på præcis de samme anlæg.

Og De Jydske Eddikebryggerier - eller Aage Lanngs Fabriker, som de også kendes - har da også en lang og fascinerende historie. Egentlig begynder det med Randers Nye Mineralvandsfabriks etablering i 1879. I 1910 blev fabrikken overtaget af Aage Lanng, og det er hans navn, der stadig skiltes med, og det var ham, der i 1915 købte Skive Eddikebryggeri, som i sig selv var en gammel virksomhed fra 1861.

Eddikebrygningen flyttede til Randers, og Aage Lanng havde forrygende succes - i 1921 var Aage Lanng byens største skatteyder med 12.826 kroner, hvilket svarer til over 300 millioner kroner i dag, hvis man tager højde for inflationen.

Som årene gik blev den danske eddikeproduktion samlet hos færre fabrikanter, og i dag står produktionen i Randers tilbage som Danmarks sidste eddikefabrik.

Det bliver i familien
Og det bliver i familien på eddikefabrikken. Aage Lanng døde i 1924, men eddikefabrikken blev på familiens hænder, og i 1935 blev Aage Lanngs datter, Elisabeth, gift med Eiler Juul Eilersen. Han blev direktør og udviklede fabrikken, og i dag er det hans barnebarn, Nils Juul Eilersen, der er ejer og direktør.

- Jeg plejer at sige til de ansatte, at I får ikke den højeste løn her, men hvis I sørger for at produktionen kører, så bliver fabrikken ved med at være her. Og I kan arbejde her, til I falder om, siger Nils Juul Eilersen.

Og det er ikke tomme ord, for ikke blot på direktørposten er der familie-traditioner - ude i produktionen blev en 16-årig knægt ansat i 1927 - hans navn var Svend Aage Chrstiansen, og han skulle siden blive brygmester.

Da produktionen flyttede fra det centrale Randers til udkanten af byen i 1964 blev Finn Christiansen ansat - det var Svend Aages søn, og i dag er det Finn, der er produktionschef og runder 55 år på fabrikken. Man render ikke af pladsen i Randers.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079