Danske jobs trues af fedtafgift
Danske virksomheder overvejer at flytte jobs til udlandet. Den nye fedtafgift skaber skæve konkurrenceforhold, lyder det.
- Vi hører fra flere medlemmer, at de overvejer at flytte til Tyskland. Ikke fordi de ikke vil betale afgiften, men fordi afgiften er skruet sammen på en måde, der skaber for mange problemer for dem, siger fødevarepolitisk chef Lotte Engbæk Larsen fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv til EpN.
Dyrt i Danmark
Et af problemerne ved fedtafgiften er, at handelsvirksomheder opkræves fedtafgift ved modtagelsen af en vare – også selvom den skal sælges videre til udlandet.
Det gør det dyrt at have lager i Danmark og skævvrider konkurrencen i forhold til udenlandske virksomheder.
Hos kyllingimportøren Best Poultry International overvejer direktør Ole Hansen et lager i Hamborg. Det vil være langt billigere, fortæller han til EpN.
Best Poultry har for øjeblikket lager i Køge.
Afgift af svindet af fedt
Importørerne er ikke de eneste, der rammes af fedtafgiften. Produktionsvirksomheder som f.eks. fødevarekoncernen Bisca skal betale afgift af svindet af fedt i produktionen.
- Det er stærkt konkurrenceforvridende, fordi der bliver stillet strengere krav til virksomheder, der producerer i Danmark. De udenlandske virksomheder skal jo ikke lave et nøje regnskab over svindet af fedt. En række virksomheder må tage konsekvensen og flytte arbejdspladser ud af Danmark, siger Leif Bergvall Hansen, der udover Bisca chefposten også er formand fra erhvervsorganisationen DI's foreningen for Bageri og Konfekture.
Venter voldsom reaktion på afgift
Partner Flemming Lind Johansen i revisionsselskabet Ernst & Young advarer om en voldsom reaktion.
- Jeg har hele tiden advaret mod den konsekvens af fedtafgiften. Jeg tror, reaktionen for alvor kommer, når loven træder helt i kraft, siger han.
Skatteminister Peter Christensen forsøger at mane til besindighed, og understreger at partierne bag skattereformen og fedtafgiften løbende vil evaluere afgiften.