23948sdkhjf

Branchekritik af fedtafgiften fortsætter

Den nye EU-regler for mærkning af fødevarer gør det oplagt at ændre i reglerne for den hjemlige fedtafgift, lyder opfordringen.
Den 29. september meddelte EU, at de nye regler for mærkning af fødevarer er vedtaget med ikrafttræden fra efteråret 2014.

Senest to år senere skal den obligatoriske næringsdeklaration træde i kraft.

Dansk Erhverv: Tag fedtafgiften op til revision
Dermed er mere end tre års parlamentarisk arbejde slut, og det bør fejres ved at tage den netop vedtagne danske fedtafgift op til revision, lyder det fra blandt andre Dansk Erhverv.

- Vi mener, at man derfor bør tage fedtafgiften op til revision. Lyt til de folk, der arbejder med afgiften i virkeligheden, og lav så afgiften om, så den lægger sig op ad EU’s mærkning. Det er ikke bare lettere for fødevarebranchen, men gør det også mere overskueligt for forbrugerne og Skat, som ikke har en chance for at kontrollere de nuværende regler, siger fødevarepolitisk chef Lotte Engbæk Larsen til Food Supply.

Formålet med EU’s mærkning er at give forbrugerne mulighed for at træffe velovervejede og
sundere kostvalg. Det betyder, at færdigpakkede fødevarer skal mærkes med energiindhold, mængden af fedt, mættede fedtsyrer, kulhydrater, proteiner, sukker og salt. Alt sammen opgjort pr. 100 g eller 100 ml.

DI Fødevarer: Fra input til output
Også hos DI Fødevarer efterlyser man mod til at ændre ved den fedtafgift, som under sin vedtagelsen mødte modstand fra både Det Radikale Venstre og Enhedslisten, og som fik forhenværende erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) til at undsige den .

- Det handler om at flytte opkrævningen fra input til output. Det vil sige, at fedtafgiften skal opkræves på indholdet af fedt i færdigvaren modsat nu, hvor den er pålagt de forskellige fedtråvarer, der indgår i produktionen. Det vil også gøre afgiften transparent. Som det er nu, er det et bureaukratisk morads, siger branchedirektør i DI Fødevarer Ole Linnet Juul.

Fødevareforbundet og MIFU: Afgift rammer skævt
Endelig indsendte Fødevareforbundet og Margarine Foreningen MIFU i samarbejde et brev til skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) mandag i sidste uge.

I brevet listes en række eksempler på, hvordan fedtafgiften rammer skævt med en opfordring til at ændre i den.

Fødevareminister Mette Gjerskov erkendte i sidste uge, at fedtafgiften i sin nuværende form er bureaukratisk og lovede derfor at tage kontakt til skatteministeren med det formål at ændre ved lovgivningen.

Her på Food Supply har flere læsere allerede budt ind med forslag til, hvordan fedtafgiften kan ændres til det bedre .
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078