Danske fødevarer foran kinesisk væksteventyr
En middelklasse på knap 150 mio. mennesker medfører stigende krav om kvalitet i Kina, hvad der i sidste ende kan komme Danmark til gode.
Og det er godt nyt for den danske fødevareindustri, da den voksende middelklasse medfører et stigende krav om kvalitet, som kan leveres af blandt andre danske virksomheder.
Det fastslår Landbrug og Fødevarer i en rapport.
Fødevarer kan stå for 75 pct. af eksporten
- Det er måske paradoksalt, at man i et meget fattigt land køber varer fra Danmark, som er dyrere at producere. Årsagen er, at der er en stor indkomstspredning i Kina og deriblandt nogle meget rige mennesker. Derudover vokser middelklassen stadig, og væksten i den gruppe er med til at drive efterspørgslen frem, siger Leif Nielsen, cheføkonom i Landbrug og Fødevarer, til business.dk.
Her forventer man, at Kina kan blive Danmarks femtestørste eksportland. Og ifølge Landbrug og Fødevarer vil de danske landbrugs- og fødevarer komme til at stå for 75 procent af Danmarks totale eksport til Kina.
Dansk kvalitetssikring er unik
Virksomheder som Arla og Danfoss, der allerede findes på det kinesiske marked, mens Copenhagen Fur og Danish Crown er på vej.
Men hvad er det så, de danske virksomheder kan, som er så specielt?
- Evnen til at spore sikkerheden og følge historikken på produkterne er høj. Det er helt unikt, og den evne er meget efterspurgt. For danskerne er det et basalt krav til fødevarerne, men det er en særlig kvalitet på det globale fødevaremarked, siger Leif Nielsen.
Han advarer dog mod at tro, man bare kan springe ud i et problemfrit væksteventyr ved at rette fokus mod Kina. Snyd og kopiering er blandt udfordringerne, lyder det.
Læs også: Patentguide for fødevarebranchen
Kort fortalt:
• I 2010 var andelen af landbrugs- og fødevareeksport på 9 milliarder kroner, hvilket er 42 procent af den samlede vareeksport til Kina.
• Landbrug og Fødevarer forventer, at landbrug- og fødevareeksporten i 2011 kan vokse til 11 milliarder og til knap 14 milliarder i 2012.
• Beregninger viser et eksportpotentiale på svinekød til Kina i omegnen af 2,5 mia. kr. i 2019.
• I 2009 udgjorde erhvervets eksport til Kina godt 0,6 pct. af Kinas samlede landbrugsvareimport. I 2010 var dette tal steget til godt 1,1 pct.
• Til sammenligning udgjorde den samlede danske eksport til Kina 0,4 pct. af den samlede kinesiske import i 2010. Det danske fødevareerhverv har dermed en eksport til Kina, der relativt set er tre gange større end den danske økonomi generelt.
Læs rapporten fra Landbrug og Fødevarer her.