Kornprisen presses op af spekulanter
Korn er blevet et investeringsobjekt på linje med aktier, som skifter hænder massevis af gange med stigende priser til følge.
En spekulativ handel med korn fra pensionskasser og hedgefonde er også med til at sende priserne på himmelflugt, skriver månedsmagasiner Samvirke.
- De sidste fem til ti år har udsvingene i kornpriserne været meget større end tidligere. Og større end den naturlige stigning i efterspørgslen har kunnet forklare. Det benytter spekulanter sig af, og der sidder hedgefonde og pensionskasser og handler med fødevarer i håb om en gevinst, siger Klaus M. Ravn, der er cheføkonom hos landbrugsrådgivningsvirksomheden Agrocura.
Stigning på 500 procent
Efter den store depression i 1930’rne blev der indført regler for spekulation med fødevarer. Disse blev dog opblødet for 10 år siden, og det betyder, at det ikke kun er landmænd, brødproducenter, foderstoffirmaer og andre med en naturlig interesse i korn og andre fødevarer, der handler med fødevarekontrakter på børserne.
Ifølge Samvirke steg handlen med futures, der er leveringskontrakter på for eksempel mel, med 500 procent i perioden fra 2002 til 2007.
Og beregninger viser, at det mel, der står i supermarkedet, ofte har skiftet ejer 100 gange fra såningstidspunktet.
Spekulation kan også medføre prisfald
Den gode nyhed er dog, at spekulanterne ikke kun kan være med til at forårsage stigende priser.
- Når prisstigningen topper, begynder hedgefondene at shorte. Når man shorter en future på en fødevare, spekulerer man i, at prisen falder og man kan så i stedet tjene penge på et prisfald. På den måde er investorer, der ikke har brug for fødevaren, med til at forstærke et prisfald, der bliver hurtigere eller kraftigere, end efterspørgslen tilsiger, forklarer Klaus M. Ravn.
Verdensbanken har tidligere påpeget, at en løsning kan være opbygning af lagre af fødevarer, som købes, når prisen er lav og sælges, når priserne stiger, hvorved man vil stabilisere priserne.