Klumme: Rengøring og desinfektion – nytænkning med ultralyd og damp
På Fødevarestyrelsens hjemmeside findes en oversigt over levnedsmidler, der er trukket tilbage. En del af disse kan henføres til produktionsforhold med utilstrækkelig rengøring.
Selv om udstyret efterlades visuelt rent, er det ikke en garanti for det mikrobiologiske niveau. Tilbage på produktionsudstyrets overflader er der stadig mikroorganismer, som kan komme i nye produkter, eller indgå i den nye biofilm, der bliver dannet, når ny produktion påbegyndes.
For at mindske dette problem, kan der efterfølgende foretages en effektiv desinfektion.
En desinfektion har således til formål at reducere mængden af mikroorganismer, der er tilbage efter rengøring af produktionsudstyr til et acceptabelt niveau. En desinfektion medfører ikke et totalt drab af mikroorganismer.
Før i tiden blev rengøringstrinnet altid efterfulgt af en desinfektion. Dette er ikke altid tilfældet i dag, eller rettere, mange virksomheder vælger, at det ikke er nødvendigt. Er det for at spare? Er det for at skåne miljøet - eller er det fordi, virksomheden måske ikke kan se en effekt af den anvendtedesinfektion ?
Desinfektion af et produktionsanlæg kan foretages på forskellige måder:
• Kemisk desinfektion
• Varmt vand/damp
• Ny, hurtig og miljøvenlig metode – ultralyd og damp
Kemisk desinfektion
Ved en kemisk desinfektion i levnedsmiddelindustrien anvendes ofte oxidative midler. Det er midler som H2O2, pereddikesyre eller klor. Oxidative desinfektionsmidler har den ulempe, at de bliver oxideret – forbrugt - når de møder organisk materiale, og dermed også mikroorganismer. Er mængden af organisk materiale for stort, vil desinfektionsmidlet blive forbrugt, inden det har nået at inaktivere de mikroorganismer, der er tilbage på overfladen.
Et kemisk desinfektionsmiddel skal afskylles med vand, inden produktionen kan fortsætte.
Et issue er selvfølgelig kvaliteten af dette vand. Ifølge lovgivningen skal det være vand af drikkevandskvalitet – og tages det fra vandledningen til virksomheden, er kravet med stor sandsynlighed også opfyldt. Problemer kan dog opstå, hvis skyllevandet først trækkes ind over en buffertank, hvorfra det anvendes til det afsluttende skyl efter desinfektionen.
Desinfektion med varmt vand/damp
Ved anvendelse af varmt vand eller damp skal der ikke foretages en afskylning af produktionsudstyret efter desinfektionen. Men der er både fordele og ulemper forbundet med anvendelse af varmt vand / damp. En fordel er, at når hele udstyret opvarmes, vil revner og sprækker også opvarmes og dermed blive desinficeret.
Ulempen er, at det er en meget energikrævende proces, og at udstyret efterfølgende skal afkøles igen. Ved afkølingen af varmt udstyr vil der suges luft ind, og derfor kræves, at virksomheden har styr på omgivelsernes mikrobiologi.
Desinfektion med ultralyd og damp - SonoSteam
Sidst er FORCE Technology ved at udvikle en ny metode til desinfektion – hvor der anvendes ultralyd og damp - SonoSteam.
SonoSteam er en termisk ultralydsbehandling, hvor dampen dræber mikroorganismer, og ultralyden katalyserer og optimerer processen. En hurtig og effektiv varmeoverførsel giver en høj temperatur på overfladen og dermed også en høj temperatur ved de mikroorganismer, der skal bekæmpes.
Processen forløber over få sekunder, hvilket betyder, at hele udstyret ikke opvarmes, og kort tid efter behandlingen har udstyret samme temperatur som før. Dette er grunden til, at SonoSteam også kan behandle ferske fødevarer uden at skade dem.
Nytænkning indenfor produktion og potentiel gevinst for virksomheden
Indledende forsøg har vist, at der ikke umiddelbart sker en påbrænding af proteiner på produktionsudstyrets overflade ved anvendelse af SonoSteam. Ultralyd og damp skader ikke produkterne og kan derfor anvendes under produktionen – f.eks. hvert 10. minut og med få sekunders varighed.
En nytænkning indenfor området er at anvende SonoSteam til løbende desinfektion af produktionsudstyr under produktionen – her kan der både være tale om slice- eller ternudstyr, sugekopper på robotter eller måske endda transportbånd. En kontinuer behandling af udstyret vil løbende reducere mikroorganismerne og dermed kunne forlænge den mulige tid til produktion, før en egentlig rengøring er nødvendig.
Længere holdbarhed og højere produktkvalitet
Ud over mulighed for øget tid til produktion, vil der også kunne opnås et lavere indhold af mikroorganismer i levnedsmidlet, hvorved der er enten kan fås en længere holdbarhed eller en bedre kvalitet til holdbarhedens udløb.
SonoSteam-følgegruppe
For at sikre, at industriens behov er kendte i forbindelse med udviklingen af nye applikationer indenfor SonoSteam, og at de løsninger, der giver størst gevinst for industrien vælges, er der oprettet en følgegruppe, som medvirker i etableringen af SonoSteam applikationer til rengøringsprocedurer. FORCE Technology opfordrer de virksomheder, der har interesse i denne teknologi til at melde sig til følgegruppen.
Dette kan ske til: abl@force.dk.