23948sdkhjf

Dansk viden om fødevarer skal redde verden

Et støt stigende befolkningstal stiller større krav til verdens fødevareforsyning på flere fronter, men Danmark kan være med helt fremme i forskningen.
Verdens befolkning rundede 7 mia. mennesker i denne måned, og om 40 år forventes antallet at passeret 9 mia.

Det stiller store krav til den måde, vi både nu og i fremtiden producerer fødevarer på. Og den udfordring har man taget op på Institut for Jordbrugsproduktion og Miljø ved Aarhus Universitet.

- Vi kan bidrage til at løse udfordringerne med at brødføde ni milliarder mennesker på jorden ved eksport af viden og knowhow. Vi ved noget om, hvordan man øger effektiviteten af ressourcerne internationalt og i særdeleshed i ulandene. Vi kan også bidrage med udvikling og udbredelse af nye grønne teknologier, som for eksempel bioforgasningsanlæg, bioraffinaderier, brug af enzymer og it-løsninger, eller med nye metoder til fødevareproduktion, hvor der bruges færre ressourcer til at producere fødevarerne, siger forskningsleder Tommy Dalgaard fra Aarhus Universitet.

Fødevareproduktion skal også forebygge fedme
Han nævner alt fra traditionerne i Ny Nordisk Køkken med autentiske, lokale fødevarer til laboratoriefremstillet kødproduktion som mulige løsninger.

Og på januars Plantekongres 2012 i Herning, vil Tommy Dalgaard komme nærmere ind på emnet

- Udfordringen for dansk landbrug er at orientere sig mod en produktion med en større værditilvækst i stedet for ensidig fokusering på større bulk-orienteret produktion, siger Tommy Dalgaard og fortsætter:

- Det er en styrke, hvis den danske fødevareproduktion i højere grad kan udvikles til at understøtte det globale behov for mindre madspild og samfundets behov for nye fødevarer med en mindre indsats af ressourcer i stil med Ny Nordisk Køkken eller økologisk produktion. Samtidig skal fødevareproduktionen være med til at forebygge truende fedmeepidemier og andre sundhedsproblemer samt miljøproblemer.

Kilde: Institut for Jordbrugsproduktion og Miljø, Aarhus Universitet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078